Tanjug
Danijel Server

Profesor Univerziteta “Džons Hopkins“ Danijel Server ocenio je da je logično što Kosovo neće da formira zajednicu srpskih opština budući da Srbija i dalje javno odbija da prizna nezavisnost Kosova, prenosi Koha.

On je u intervjuu za KTV rekao da je Ustavni sud pojasnio kakvo udruživanje može da bude prihvatljivo, kao i da je aktuelna kosovska vlada jasno stavila do znanja da neće osnovati ZSO.

– To je, naravno, štetno za dijalog, ali moram priznati da ako je Srbija sasvim jasno stavila do znanja da neće priznati Kosovo, onda ima logike da Kosovo zadrži svoj stav po pitanju Zajednice. Ova inicijativa je ono što Srbija najviše želi, a priznanje je ono što Kosovo najviše želi, i više je nego logično da u pregovorima, ako jedna strana nije spremna da drugoj strani da ono što želi, da i druga strana ima pravo da izabere – rekao je Server.

Smatra da ni jedno ni drugo pitanje neće biti rešeni pre predsedničkih izbora u Srbiji naredne godine.

– Predsednik (Srbije Aleksandar) Vučić je jasno stavio do znanja da neće napraviti nijedan značajniji korak po pitanju Kosovu pre izbora. Naravno da on to može malo da strahuje od toga šta će se desiti na izborima, jer on u potpunosti dominira srpskom političkom scenom. Ali on ima svoje kvalitete i pravo i svoju izbornu strategiju. Jasno je da neće napraviti nijedan veliki korak poput priznanja Kosova – ocenio je Server.

Dodaje i da bi voleo da vidi da se Sjedinjene Američke Države više uključe u dijalog, pre svega u proces nadglednja sprovođenja postignutih briselskih sporazuma.

– Mislim da bi SAD I EU trebalo da formiraju neku vrstu kancelarije koja bi nadgledala implementaciju Ahisarijevog plana nakon proglašenja nezavisnosti i sprovođenje postignutih sporazuma – rekao je Server.

Server je istakao i da postoji ogromna razlika između administracija predsednika Džoa Bajdena i bivšeg predsednika Donalda Trampa, pre svega u tome što je Bajden jasno stavio do znanja da podržava suverenitet i teritorijalni integritet svih zemalja Zapadnog Balkana, dok to kod Trampa nije bilo izraženo.

Međutim, ističe, da nije video ni konkretnu strategiju Bajdenove administracije.

– Jedno je imati dobre ciljeve kao što su podrška suverenitetu i teritorijalnom integritetu kao i evropsku perspektivu, a sasvim drugo da imaju plan da se te stvari ostvare. A ono što još nismo videli od ove vlade, a čemu želim da dam više vremena je pravi plan – rekao je Server.

Server je rekao i da bi sankcijama, koje su SAD uvele pojedincima i organizacijama iz zemalja Zapadnog Balkana, trebalo da se pridruži i Evropska unija, naglašavajući da korupcija na severu Kosova odgovara kako kosovskim tako i srpskim političarima.

– Ne možete učiniti ništa veliko samo sa američkim sankcijama određenom broju ljudi, takođe nam je potrebna intervencija EU u ovome i, ako EU ne može da interveniše, onda države članice moraju da intervenišu uključivanjem Velike Britanije. Moramo pogledati i sve veće sankcije građanima Beograda i Prištine. Ovo nije pitanje koje se tiče samo severa Kosova – rekao je Server i dodao da očekuje još pozitivnih vesti nakon uvođenja sankcija.

2 COMMENTS

  1. Stvore dvolicni, pa sprovodjenje Briselskog sporazuma se ne postuje. Prvo u sporazumu ne pise priznanje, ALI ZATO Selja…UF… PISE ZAJEDNICA SRPSKIH OPSTINA!!! I pise koja ovlascenja ce imati, decidno…

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here