Tanjug
Danijel Server

Američki stručnjak za Balkan Danijel Server kaže da će Srbija i Kosovo teško postići konačan dogovor do marta naredne godine kako je to najavio premijer Kosova Aljbin Kurti.

– Svakako se nadam da će razgovori početi, iako sumnjam da je Srbija spremna da ide daleko u pravcu normalizacije. Veliki kompromis je da Srbija prihvati suverenitet i teritorijalni integritet Kosova, čak i ako ga zvanično ne priznaje. Sve ostalo je relativno malo, ZSO, finansijski ugovori, nestala lica, predstavnici u Beogradu i Prištini, registarske tablice – rekao je Server.

Posle nedavnih dešavanja na severu Kosova, SAD su odigrale odlučujuću ulogu u izbegavanju tenzija što Server ocenjuje kao nemoć Amerikanaca da ubede Srbiju pa pritiskaju Kosovo.

– Uloga SAD je da “predaju” Kosovo. Problem je što Srbiju niko ne može “predati” što se sporazuma tiče. SAD nemaju moć, Beograd neće slušati Brisel, a Moskva ne želi dogovor. Bio bih veoma srećan da se pokaže da nisam u pravu, ali ne predviđam ozbiljan sporazum o normalizaciji u vremenskom okviru koji želi premijer Kurti – naglasio je Server.

Nakon dogovora o registarskim tablicama u Briselu, Kurti je nekoliko puta ponovio da je cilj da se konačni dogovor postigne do marta iduće godine.

7 COMMENTS

  1. Koliko ovog Servera plaća Kurti da blati Srbiju i Brisel, a ponižava svoju državu SAD ??? Pa Borelj je izjavio da je Kurti taj koji neće kompromis, kao i prestavnici prošle i aktuelne vlasti u SAD!!! Ako SAD treba da nekome preda tzv. Kosovo onda je to jedino i isključivo Srbija !!! A Kurtiju je mesto u zatvoru, ne zbog onoga što je učinio Srbima, nego zbog onoga što čini svom albanskom narodu na Kosovou i Metohiji…

  2. Можемо само разговарати о мирном повратку Космета у уставно-правни поредак Републике Србије и повлачењу Нато-а са Космета.
    Након тога ћемо преговарати о мирном повратку Скадра и Драча и коначном изласку Србије на море.

    • Za ono što čini Srbima – obiće mu se o glavu, a vi Albanci treba da razmišljate kakvo zlo nanosi vama !

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here