Youtube
Danijel Server

Otkazivanje sastanka o Zapadnom Balkanu, koji je trebalo da se održi 1. jula u Parizu, sugeriše da nije postignut nikakav dogovor o ponovnom pokretanju dijaloga Beograda i Prištine, ali prejaka bi bila ocena da to predstavlja poraz francuske i nemačke diplomatije, ocenjuje za Danas Danijel Server, profesor vašingtonskog univerziteta Džons Hopkins, komentarišući juče objavljenu vest da neće biti održan samit čiji inicijatori su bili nemačka kancelarka Angela Merkel i francuski predsednik Emanuel Makron.

Prema mišljenju Servera, takav ishod, iako nije “poraz“, predstavlja „smetnju“, ne samo za Berlin i Pariz, već i za SAD, „koje su želele da oživi dijalog o Kosovu“.

Pres služba nemačke vlade potvrdila je za Dojče vele da su tačne tvrdnje da će sastanak najavljen za 1. jul biti odložen. U odgovoru se naglašava: „Nemačka i Francuska ostaju u bliskom kontaktu sa Kosovom i Srbijom“.

Kako Danas nezvanično saznaje iz diplomatskih izvora, nije poznato na koji rok se odlaže „pariski samit“ – „na tu temu niko ne želi da se izjašnjava“.

Diplomate, takođe, ističu da Merkel i Makron nisu uspeli da ubede Prištinu da ukine takse na robu iz Srbije, što je predstavljalo glavni preduslov da se ostvari napredak u vezi sa rešavanjem kosovskog problema.

“Kosovska strana istrajala je u tvrdokornom stavu da nema ukidanja taksi, a Nemačka i Francuska nisu želele da okupljanje u Parizu bude isključivo protokolarno, odnosno da se završi kao i skup koji je održan pre tri meseca u Berlinu – bez ikakvih rezultata, pa je samit otkazan”, preciziraju oni.

1 COMMENT

  1. “…želele da oživi …” Ништа ви никад нисте ни покушали да оживите изван ваших граница. Али сте недавно убијали цивилно становништво по Балкану. То је ваш специјалитет.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here