commons.wikimedia
Kapitol, sedište Kongresa SAD

U Komitetu za spoljne poslove Predstavničkog doma Kongresa SAD danas će biti održano saslušanje na kojem će učestvovati stručnjaci za Zapadni Balkan.

Oni će dati preporuke budućoj administraciji, koju će predvoditi Džo Bajden, o tome kakve stavove zauzeti prema našem regionu, a Dnevni avaz navodi da ima ekskluzivna saznanja o tome šta će tačno biti traženo.

Na sastanak su pozvani stručnjaci za Zapadni Balkan, među kojima su bivša državna sekretarka Medlin Olbrajt, profesor “Džons Hopkins” univerziteta Danijel Server i analitičar Januš Bugajski, koji će novoj administraciji dati preporuke za dalje delovanje na Balkanu.

Kako “Avaz” saznaje, Server će u svom obraćanju pozvati buduću administraciju SAD na snažniji angažman kada je reč o sprečavanju secesije Republike Srpske, unutrašnjim reformama u smislu slabljenja entiteta, kao i punom priznavanju državnosti Kosova.

U svom govoru će navesti da Dejton danas služi interesima “etničkih pljačkaških barona”, od kojih “jedan naoružava svoju državnicu za otcepljenje, drugi ga ohrabruje, a treći se žali”.

“SAD bi trebalo da pritisnu Evropljane da sankcionišu one koji zagovaraju nezavisnost Republike Srpske, kao i da ojačaju i premeste svoje trupe, uz vidljivu podršku SAD, u grad Brčko na severoistoku zemlje kako bi blokirali secesiju”, navodno će reći Server.

Takođe, reći će i da Evropa i SAD žele postdejtonsku BiH koja se može kvalifikovati za članstvo u EU, a to znači izmene ustava i BiH koja se ne temelji na etničkim podelama.

“Avaz” saznaje i da će Server navesti da i dalje postoje problemi između Srbije i Kosova, kao i unutar BiH, gde je Srbija, takođe, faktor.

“Sve što sam predložio, biće lakše ako Srbija pomogne”, reći će Server uz napomenu da Kosovu treba konačno priznati nezavisnost.

“Glavni američki cilj dijaloga je uzajamno priznavanje i razmena ambasadora. Predsednik Bajden i kancelarka Angela Merkel trebalo bi eksplicitno da objave ovaj cilj i da pritisnu članice EU koje nisu priznale Kosovo da izjave da će ga priznati najkasnije dok to ne učini i Srbija.

“Članstvo u UN-u će zahtevati od Amerikanaca da uvere Rusiju i Kinu da ne stavljaju veto”, navešće Server.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here