Tanjug
Danijel Server

„Male su šanse da dogovor između Srbije i Kosova bude postignut pre kraja mandata predsednika SAD Donalda Trampa 2021“, ocenio je analitičar Danijel Server.

Server je to rekao na okruglom stolu posvećenom Kosovu, novoj vladi, Evropskoj uniji, dijalogu sa Srbijom i budućnosti Kosova, koji je održan na Univerzitetu “Džon Hopkins”.

On je dodao da je loš svaki sporazum koji krši suverenitet i teritorijalni integritet Kosova.

– Dobar je onaj koji omogućava veliku decentralizaciju i samoupravu na lokalnom nivou za srpsku i albansku zajednicu. Za Srbiju je veoma teško da traži od Kosova ono što ne želi da prihvati u Srbiji. Na primer, zagarantovana zastupljenost manjina na Kosovu nema ekvivalent u Srbiji, a reciprocitet je jedno od osnovnih pravila diplomatije – rekao je Server.

Predstavnik Samoopredeljenja Haki Abazi rekao je da očekuje da će se nova kosovska vlada suočiti sa nizom izazova, uključujući i sporazum sa Beogradom. Prema njegovim rečima, SAD i EU sve su otvoreniji ka ideji da se vreme za postizanje dogovora ne limitira.

– Nema sumnje da je dijalog potreban. Mislim da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić shvatio da postoji nova realnost na Kosovu. Oni imaju vrlo konstruktivnog partnera na kosovskoj strani. Nećemo ponovo otvarati pitanje granica. Ali, ukoliko bude postojala tendencija za sabotažom u tom pogledu,  mislim da će reciprocitet biti naš odgovor, rešenje koje smo videli svuda u svetu i ne vidim da Balkan bude izuzetak – rekao je Abazi.

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime