Tanjug
Danijel Server

Američki ekspert za Balkan Danijel Server istakao je da je u ovom trenutku najvažnija stvar ravnoteža snaga na Balkanu, da je Srbija već jaka, a da je jačanje, kako je rekao, “države Kosovo”, preduslov za bolji rezultat.

Takođe, Server je ocenio da bi kosovski predsednik Hašim Tači trebalo da podnese ostavku ako optužnica protiv njega bude potvrđena u Specijalnom sudu.

Server je u tekstu objavljenom na sajtu Peacefare.net napisao da Tači to treba da uradi dostojanstveno i ode u Hag da se brani, podsećajući da je bivši premijer Ramuš Haradinaj to učinio.

Server navodi da je optužnica protiv Tačija dovela do nagađanja da su je Evropljani objavili sada zato što se nisu slagali sa američkom inicijativom za dijalog, ali on misli da su Amerikanci to uradili sami nakon što su zaključili da sastanak koji je bio zakazan za 27. jun u Vašingtonu verovatno neće uspeti.

Prema njegovoj oceni, Kosovo se mora stabilizovati, okončanjem napada na Srbe i njihovu imovinu, kao i unutrašnjih sukoba među Albancima. Server smatra da napadi na Srbe daju Beogradu razloga da kaže da etničke grupe treba da budu podeljene.

Ističući da Beograd i Priština moraju da poboljšaju političke i ekonomske odnose, Server ocenjuje da dijalog pod pokroviteljstvom EU nije imao značajne rezultate od 2013. godine, ali da Brisel i dalje održava ključne podsticaje da se normalizacija između dve strane ostvari.

9 COMMENTS

  1. “… preduslov…” Па Шиптари су вредни бизнисмени. Пошаљите им неколико милијарди које ће преплавити Европу у облику хероина… и ето вам равнотеже снага на Балкану.

  2. A Vucko se nada pobedi Trumpa, a Trump ni jedne sekunde nije promenio politiku svojih prethodnika prema Srbiji i Kosovu. Ajde Vucicu, Srbine, ajde kazi vec jednom srpskom narodu : Gde nam je bre vise to Kosovo?
    Jeste Kosovo i Metohija su u Srbiji. I? Kako se provedes kad odes na Kosovo? Lepo bre, mnogo lepo: na Kosovu srpski zakoni, srpski rukovodioci, srpski predsednici, cirilica oko tebe, idealno za Srbina koji zeli u srpsku kolevku na odmor.:)

  3. Ovaj plaćenik nije ekspert za Balkan, već albanski lobista! On, kao i ostali “eksperti” i finansijeri narko-države, Klintonovi, Soroš, Eliot Engel, Bajden, pokušavaju da spasu što se spasti sigurno ne može-kvazi državu na temeljima marihuane i heroina, te još terorističko islamsku, (a skoro u središtu Evrope), koja po pravilu “istorijskih crnih rupa poput samo hrišćanskog Jerusalima ili ISIS” mora nestati u sledećih 10 do 50 god, jer je to geografsko i istorijsko pravilo za sve države nastale bez konsenzusa svih velikih sila…ko dugo poživi-videće!

  4. Kaze Server.Taci treba da ide u Hag i da se brani onda napominjuci da je tako radio i Haradinaj.Znaci bit ce oslobodjen.

  5. Znaju Amerika i Evropa da je Tači krvoločna zver kao i cela teroristička OVK , ali im je to odgovaralo dok se nisu Evropa i Amerika razišli oko uticaja na terorističku državu i Srbiju koja je ojačala pozicije i umanjila uticaj sponzora tkz. drzave “Kosovo”. Ovo je politički manevar Evrope da istisne Ameriku koja u suštini i “održava” ovo stanje. U načelu, oni su isti, ali ciljevi su im se mimoišli. Neće Amerika menjati svoju politiku ma ko bio predsednik. Politiku SAD vodi Sistem (duboka država), kako je to lepo rekao Oliver Stoun. Treba pročitati njegov govor i videti video, “Dva minuta istine” . Ako ga pronađem prepisaću ga.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here