EPA-EFE
Američki vojnici

Poslednji događaji u Avganistanu, kao rezultat povlačenja američke vojske izazvali su globalnu debatu, koja nije zaobišla ni Prištinu, gde je američka vojska prisutna od okončanja ratnih sukoba na Kosovu.

Odluka da se vojska SAD povuče iz Avganistana, dovela je do toga da talibani preuzmu kontrolu, i strah od odmazde onih koji su sarađivali sa Amerikancima više od dve decenije. Veliki broj zemalja, uključujući Kosovo i Albaniju odlučile su da pruže privremeno utočište izbeglicama iz Avganistana, što je pozdravio zvanični Vašington.

Zbog prisustva američke vojske Kosovo se upoređuje sa Avganistanom, a mnogi pominju i moguće povlačenje Amerikanaca sa Kosova i o tome šta bi se potencijalno moglo dogoditi u tom slučaju.

Profesor Univerziteta Džons Hopkins i analitičar Danijel Server izjavio je da postoji samo površna veza između ove dve situacije. Server kaže da je američka vojska dobrodošla na Kosovu i da bi građani želeli njeno neograničeno prisustvo, za razliku od Avganistanaca koji nisu imali mnogo tolerancije prema Amerikancima.

– Američke trupe su uvek dobrodošle na Kosovu, kome je nedostajala vojska. Mnogi građani Kosova (Albanci, Srbi i druge zajednice) žele da oni ostanu na neodređeno vreme. To nije bio slučaj u Avganistanu, koji je imao svoju vojsku i vrlo malo tolerancije prema američkom prisustvu – rekao je Server.

Istakao je da se stvari vezano za povlačenje američke vojske iz Avganistana odvijaju loše i da bi bio iznenađen ukoliko bi neko predložio povlačenje trupa u drugoj zemlji u bliskoj budućnosti.

Odgovarajući na pitanje po čemu se Avganistan i Kosovo razlikuju u pogledu američke strategije, Server je rekao da je Avganistan pre 20 godina bio stvarna pretnja za SAD zbog talibana Al-Kaide, naglašavajući da se u tom smislu Kosovo ne može uporediti sa Avganistanom.

Naglasio je da je izgradnja države bila mnogo uspešnija na Kosovu nego u Avganistanu.

– Kosovo nikada nije predstavljalo stvarnu pretnju SAD. Tu smo stali u odbranu izgradnje demokratske države, procesa koji je bio mnogo uspešniji na Kosovu nego u Avganistanu – zaključio je Server.

5 COMMENTS

  1. Врати 350000 протераних Срба па ћеш видети да ли су добродошли.

  2. A šta će biti kad se vrate i mudžaheini iz ISILA, Talibana, … Zna li Amerika koliko ih ima, a plus oni koji nisu išli na ratišta a spremni su da ratuju za iste ciljeve. Mislim da će i odavde otići, samo je pitanje kad i kako.

  3. Slusajte amerika sama rekla da nece doveka da ostane na kosovo zato dala pritisak na albanci nato general za kosovo rekao PROSLE GODINE ALBANCI MORAJU DA SPROVEDE BRISELSKI SPORAZUM JER AKO NE NAPUSTAMO KOSOVO BILA JE PRETNJA:Jer ako sprovedu sporazum gubi srbija pravo na kosovo jer sad nece vise da brani tudje drzave za djabe dalje kaze kosovo kosta sad 500 miliona dolara pomoc optanak ekonomije jer na kosovo ekonomija prakticno ne postoji 65% STANOVISTVO neradi sad od vise nema strpljene hoce da se resi kosovo zato bi bilo mirovni sporazum iz brisel popeda albancima sto ne shvataju za srecu srbije

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here