Šešelj: Nemate dokaza, oslobodite me!

0

Smatra da je došlo vreme da se vrati kući: Vojislav Šešelj
 

 

Lider Srpske radikalne stranke optužen je za zločine nad Hrvatima i Muslimanima u Hrvatskoj, Vojvodini i BiH od 1991. do 1993. godine. Pošto je predsedavajući sudija Žan-Klod Antoneti na zasedanju u utorak nagovestio da bi saslušavanje preostalih svedoka moglo biti okončano krajem marta, Šešelj je najavio da će odmah potom podneti zahtev za oslobađanje.

 

"Za pripremu tog zahteva trebaće mi dva, tri dana, tako da nećemo gubiti vreme. Imam nameru da prođem kroz optužnicu i pretprocesni podnesak optužbe i da vam skrenem pažnju da tužilac nije dokazao ništa od onoga za šta me je optužio", rekao je Šešelj.

 

Po pravilima Tribunala, optuženi ima pravo da na kraju dokaznog postupka optužbe zatraži oslobađanje po tačkama optužnice za koje smatra da nisu dokazane. O tom zahtevu zatim odlučuje Sudsko veće, a ako zahtev bude odbijen, suđenje bi trebalo da bude nastavljeno dokaznim postupkom odbrane.

 

Šešelj je ranije nagoveštavao da neće izvoditi dokaze, ni saslušavati svedoke odbrane, ali je nedavno dozvolio tu mogućnost.

 

Do kraja marta, Pretresno veće će, kako je naznačio sudija Antoneti, saslušati još četiri svedoka koja je samo pozvalo, ali su neki od njih bolesni zbog čega dolazi do odlaganja.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here