Šešelj se vraća kući

0

Vlada Srbije daće uslovne garancije za puštanje Vojislava Šešelja na prevremenu slobodu, pod uslovom da se optuženi obaveže da će poštovati uslove Haškog tribunala
 

Ljajić je uputio pismo sudskom veću Haškog tribunala povodom odluke koju je to veće juče donelo u predmetu protiv optuženog lidera SRS Vojislava Šešelja, a kojom se od Vlade Srbije traže garancije za njegovo privremeno puštanje na slobodu.

Te garancije podrazumevaće, kao i u julu ove godine, da se Šešelj u pravno obavezujućoj formi, izjasni da će poštovati sve uslove za njegovo puštanje na slobodu koji budu dogovoreni ili koje odredi sudsko veće Tribunala.

 

Hag nije obavestio Šešelja o puštanju

Potpredsednik Srpske radikalne stranke (SRS) Vjerica Radeta izjavila je da ni Vojislav Šešelj ni sama stranka nisu dobili zvanične informacije o puštanju iz Haga.
"Mi smo tu informaciju pronašli na internetu. Jutros nam se javio predsednik (Šeselj) i ništa nam o tome nije rekao. Očekujemo da se tokom dana opet čujemo s njim i tek tada ćemo imati više informacija", kazala je Radeta agenciji Beta.

Haški tribunal zatražio je od Holandije i Srbije da se izjasne o mogućem privremenom puštanju na slobodu lidera Srpske radikalne stranke Vojislava Šešelja.

 

Raspravno veće Haškog tribunala pokrenulo je inicijativu za puštanje na privremenu slobodu optuženog Vojislava Šešelja usled pogoršanja njegovog zdravlja.

 

U jučerašnoj odluci koju je taj sud danas objavio, veće predsedavajućeg Žana-Kloda Antonetija pozvalo je vlasti Holandije i Srbije da se u sredu do 18 sati izjasne o mogućnosti privremenog oslobađanja Šešelja.

 

Od vlasti Srbije je, pritom, zatraženo i da izjavi može li garantovati da Šešelj neće kontaktirati sa potencijalnim svedocima i da će se vratiti u Hag kada ga Tribunal pozove. Veće napominje i da bi Šešelj morao da poštuje i druge uslove koje bi ono propisalo.

 

Sudije su inicijativu, po drugi put, pokrenule "imajući u vidu da je veće… primilo dodatne informacije koje su dostavljene kao poverljive, ali čije je suština obelodanjena javnosti, koje govore da se zdravstveno stanje optuženog pogršalo".

 

Veće "s obzirom na taj razvoj događaja i da bi se izbeglo najgore… razmatra mogućnost da optuženog privremeno pusti na slobodu, da bi mu bila ukazana nega u najboljem mogućem okruženju, a da se pritom osigura bezbednost svedoka i integritet postupka".

 

Episkop Irinej dao podršku Šešelju

Njegovo preosveštenstvo episkop bački Irinej uputio je pismo podrške predsedniku Srpske radikalne stranke (SRS) Vojislavu Šešelju, koji se već 12 godina nalazi u pritvoru Haškog tribunala, u kojem je podržao "njegovu dosadašnju junačku borbu za pravdu i istinu".
U pismu, koje je pročitano na protestu pod nazivom "Oslobodite Šešelja" u organizaciji novosadskog odbora SRS-a, vladika Irinej je poručio Šešelju da izdrži još malo, jer je "pred Bogom, čist, pravičan i nevin".

 

Veća sudije Antonetija podseća da je nedavno sličnu sopstvenu inicijativu da Šešelja pusti na privremenu slobodu zbog pogoršanog zdravstenog stanja "moralo da prekine… zbog nedostatka saradnje optuženog".

 

Šešelj je na tu inicijativu odgovorio da neće poštovati nijedan od uslova koje bi Tribunal propisao, izuzev da neće napuštati teritoriju Srbije.

 

Ljajić: Garancije za Šešelja ako prihvati obaveze

Potpredsednik Vlade Srbije i predsednik Nacionalnog saveta za saradnju sa Haškim tribunalom Rasim Ljajić je, kako se navodi u saopštenju, istakao da je Vlada Srbije zabrinuta zbog novog razvoja događaja u pogledu zdravstvenog stanja Šešelja.

 

 

"Vlada Srbije zabrinuta je zbog novog razvoja događaja u pogledu zdravstvenog stanja optuženog, i u tom smislu je spremna da pruži garancije za njegovo privremeno puštanje na slobodu… pod uslovom da se optuženi, u pravno obavezujućoj formi, izjasni da će poštovati sve uslove koje odredi nadležno sudsko veće Tribunala, kao i da prihvata garancije Vlade Srbije imajući u vidu da ih je do sada odbijao", stoji u Ljajićevom pismu.

U tekstu pisma se još navodi da stav Vlade Srbije u pogledu eventualnog puštanja na slobodu optuženog Vojislava Šešelja ostaje isti kao i prilikom prethodne odluke sudskog veća Haškog tribunala kojom su od Vlade tražene garancije, o čemu je Vlada obavestila Tribunal 1. jula ove godine.

U pismu se podseća da je Vlada Srbije davala garancije za sve državljane Srbije optužene pred Haškim tribunalom koji su se zahtevom obratili i tražili da Srbija garantuje da će ispuniti sve uslove koji budu bili odredjeni u odlukama sudskih veća Tribunala.

"U dosadašnjoj praksi Vlada Srbije je uspešno sprovela sve naloge o privremenom puštanju na slobodu državljana Srbije optuženih pred Haškim tribunalom", zaključuje se u pismu.

 

"U tom smislu (Vlada Srbije) je spremna da pruži garancije za njegovo privremeno puštanje na slobodu, pod uslovom da se optuženi Vojislav Šešelj izjasni da će poštovati sve uslove koje odredi nadležno sudsko veće Haškog tribunala, kao i da prihvata garancije Vlade Srbije, imajući u vidu da ih je do sada odbijao", naveo je Ljajić.

 

Vladi Srbije da proradi savest

"Hrišćanski je da se Šešelj vrati u Srbiju"

Potpredsednik Srpske radikalne stranke Milorad Mirčić očekuje da će Vladi Srbije "proraditi savest" i da će se pozitivno izjasniti o zahtevu Haškog tribunala.

 

"Očekujem da Vladi Srbije konačno proradi savest i da će se pozitivno izjasniti o zahtevu Haškog tribunala da Šešelj, koji se nalazi u izuzetno teškom zdravstvenom stanju bude privremeno pušten na slobodu, kako bi bio lečen u normalnim uslovima", rekao je Mirčić.

 

Šešelj je uništio bilo kakav kredibilitet Tribunal: Nemanja Šarović
 

Šešelj je "rasturio" Haški tribunal

Zamenik predsednika SRS Nemanja Šarović izjavio je da će lider radikala Vojislav Šešelj, ako Srbija i Holandija daju pristanak za njegovo privremeno puštanje na slobodu, doći u Srbiju samo ukoliko pravilnik za njegovo puštanje bude istovetan pravilnicima pod kojim su na privremenu slobodu puštani ostali pritvorenici.

Šarović je Srni rekao da je siguran da će Šešelj, iako teško bolestan, "ponudu" da bude pušten odbiti, ako ona bude sadržala neke uslove koje je sadržala ona prethodna.

 

"Dakle, prošli put od privremenog puštanja na slobodu njemu nikakva sloboda nije ostala. Ni sloboda kretanja, ni sloboda komunikacije, niti bilo šta drugo. Tražili su da bude bez interneta, bez posete u kućnom pritvoru. To niko normalan ne bi prihvatio", naveo je Šarović. On se nada da će privremeno puštanje na slobodu Šešelju, ipak, biti dato pod istim uslovima kao drugim pritvorenicima i da će on doći u Srbiju.

 

Šarović je ocenio da je Šešelj uvijek imao različit tretman od drugih i da se na njemu menjaju pravila jer je on "uvek bio nerešena enigma za Haški tribunal".

 

"I zato što za razliku od drugih nije pravio nikakve kompromise. On nikada nije pristao da se njegovo pravo prekrši iako su ga oni kršili, ali ne na njegov pristanak", rekao je potpredsednik SRS.

 

Šarović je naglasio da je sav srpski narod spreman da dočeka Šešelja koji je, kako je rekao, u Haškom tribunalu izvojevao bitku koja će ući u svetsku pravnu istoriju.

 

"On je pravnu bitku dobio. On je Haški tribunal rasturio u potpunosti. I optužnicu i njihove lažne svedoke i Tužilaštvo. Šešelj je uništio bilo kakav kredibilitet Tribunala. To je danas sud koji niko ne ceni, kome niko neće stati iza leđa, od kog svi peru ruke", ocenio je Šarović.

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here