Šešelj traži da se obrati javnosti u Srbiji

0

Nastavak suđenja Vojislavu Šešelju posle 11 meseci pauze

 

Šešelj je, u nastavku suđenja koje je bilo prekinuto u februaru 2009. godine zbog sumnje Tužilaštva da su neki svedoci zastrašivani, danas rekao da mu je od kada se nalazi u pritvoru često onemogućavan kontakt sa spoljašnim svetom.

 

"Sedam godina sam robijaš, ali sam po zakonu nevin dok se suprotno ne dokaže. Sada, prvi put posle sedam godina, tražim od sudskog veća, s obzirom na to da su 24. januara lokalni izbori u Odžacima, da mi se omogući obraćanje srpskoj javnosti putem telefonske konferencije za štampu", rekao je Šešelj u sudnici Haškog tribunala.


Biografija

 

Vojislav Šešelj rođen je 1954. godine u Sarajevu. Diplomirao je 1976. na Pravnom fakultetu za dve i po godine, a magistrirao je već sledeće godine na temu ”Marksistički koncept naoružanog društva”. Osnovao je 1991. godine Srpsku radikalnu stranku, čiji je i dalje predsednik.

Sudija Žan Klod Antoneti je zatražio da se Tužilaštvo i Sekretarijat suda do petka napismeno izjasne o ovom Šešeljevom predlogu.

 

Suđenje je nastavljeno saslušanjem zaštićenog svedoka, koje je zatvoreno za javnost.

 

Lider Srpske radikalne stranke optužen je za progone na političkoj, rasnoj i verskoj osnovi, deportaciju, ubistva, mučenja, okrutno postupanje, razaranje i pljačkanje javne i privatne imovine u Hrvatskoj, Vojvodini i Bosni i Hercegovini od 1991. do 1993. godine.

 

Šešelj se predao 23. februara 2003. godine i narednog dana je izručen Tribunalu, pred kojim se krajem marta iste godine izjasnio da nije kriv ni po jednoj tački optužnice.

 

Suđenje mu je počelo 7. novembra 2007. godine, ali je sredinom februara 2009, na zahtev Tužilaštva, odloženo zbog sumnje da su neki svedoci zastrašivani.

 

Tribunal je do tada saslušao 11 svedoka. Preostala šestorica su, u međuvremenu, saopštili da ne žele da budu svedoci Tužilaštva, već odbrane optuženog, pa su sudije odlučile da će njih šestoricu i još jednog svedoka, u interesu pravde, saslušati Pretresno veće.
 

Kako je krajem novembra prošle godine najavio predsedavajući sudija Žan Klod Antoneti, tužioci bi pred sudsko veće trebalo da izvedu svog poslednjeg svedoka, čiji je identitet zaštićen pseudonimom VS-037.

 

Pretresno veće pozvalo je u novembru tužioce da odustanu od iskaza još tri zaštićena svedoka – VS-050, VS-1033 i VS-1058 – zato što je ocenilo da njihovo svedočenje nije neophodno.

Po najavi sudije Antonetija, pretresno veće bi potom trebalo da sasluša iskaze još šest svedoka koje je samo pozvalo.

Budući da je Šešelj ranije nagovestio da neće izvoditi dokaze odbrane, tim iskazima mogao bi biti okončan dokazni postupak, a suđenje bi zatim bilo privedeno kraju završnim rečima optužbe i odbrane.

Proces Šešelju, koji je počeo u novembru 2007, bio je prekinut u februaru prošle godine, na zahtev optužbe, posle tvrdnje jednog od svedoka da mu je prećeno. Tribunal je o tim tvrdnjama sproveo poverljivu istragu, čiji detalji nisu bili dostupni javnosti.

Saopštavajući odluku da suđenje bude nastavljeno, sudija Antoneti u novembru prošle godine nije pomenuo ishod te istrage, osim što je naznačio da su neki delovi odluke i dalje poverljivi i da neće biti dostupni čak ni optuženom Šešelju.

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here