Z.M.

U organizaciji udruženja “Bečke poete” održana je, već tradicionalna manifestacija Bečka šeširijada. Po ugledu na Skadarlijsku šeširijadu i u glavnom gradu Austrije su već četvrti put promovisani lepi šeširi i birane reči. Organizovan je, kako i dolikuje, izbor najboljih šešira.

Naspretniji: Bojan, Zorica i Jelenko

Udruženje Bečke poete, koje je 2007. godine osnovala Mirel Tomaš, okuplja srpske pisce i umetnike sa ciljem da im omogući promociju njihovih dela. Tako je i Šeširijada jedna od mogućnosti za promociju kako srpske kulture, naših poznatih pisaca i našeg jezika, tako i još neafirmisanih stvaralaca.

Tom prilikom predstavljena je nova knjiga “Nostalgija”, u kojoj se nalaze pesme članova Bečkih poeta.

Na manifestaciji je izvedem recital sastavljen od najboljih pisanih dela od Đure Jakšića do Rada Drainca.

– Te pesme, ta proza i poruke su bogatstvo koje nam je ostavljeno u nasleđe – kaže Mirel Tomaš.

Takmičenje u bacanju šešira

Pored nje u programu su učestvovali Dragan Mikšić, Velibor Antanasijević, prof. Žana Popović, Aleksandra Petrić, Zorica Vitomirov, Danijela Mišić, Gordana Subašić, Katarina Stević Titović, Katarina Marković, Malina Janković, Jadranka Stanojević.

Tokom cele večeri zabavljali su prisutne muzičari Ljuba Radosavljević, Igor Stanojević – Piromanac, i pevačica Dana Vučković.

“Bečke poete” predstavile su se i sa dva pozorišna prikaza – “Baba na šeširijadi” sa Zoricom Đuđić, Biljanom Stojičević, Zoricom Isailović, Katarinom Stević Titović, Veliborom Antanasijevićem i Katarinom Marković. U drugom igrokazu “Zla žena”, nastupili su Katarina Stević Titović i Danijela Mišić

Posetioce i učesnike Šeširijade zabavljali su muzičari Ljuba Radosavljević, Igor Stanojević Piromanac i pevačica Dana Vučković.

Pobednici

Pobednici po kategorijama za najbolji šešir bili su:

Damski šešir: 1. mesto – Zorica Vitomirov, 2. mesto – Gordana Subašić, 3. mesto – Biljana Stojičevević

Muški šešir: 1.Velibor Antanasijević, 2.Dragan Perišić i 3I.Bojan Pandurović

Dečji šešir: 1. mesto – Matej Jozić, 2. mesto – Klara Jozić

Bacanje na štap

Igru Bacanje šešira na štap, osmislila je Mirel Tomaš prvi put za prošlogodišnju šeširijadu, a igra je i ove godine naišla na veliko interesovanje prisutnih.

Pobednik u bacanju šešira na štap bila je Zorica Isailović, drugo mesto zauzeo je Jelenko Manilić, treće Bojan Pandurović.