Pexels

Često se govori da se gubitak težine svodi na unos i trošenje kalorija, i na to da ih sagorite više nego što ih unesete – osim kada nije tako. Ako uzmete previše kalorija, ugojićete se.

Ali ako unosite premalo kalorija, kaže teorija, organizam će preći u ono što se obično naziva “režimom gladovanja”, kada organizam prestane da sagoreva kalorije, i umesto toga sve što unesete u sebe pretvara u masti, da bi se pripremio u gladovanje.

Ukoliko spadate u ljude koji žele da se reše viška kilograma i smanje unos kalorija, postoje jednostavni, a zdravi trikovi koji pomažu.

Popijte čašu vode pre svakog obroka

Konzumiranje čaše vode pre obroka je jedan od najefikasnijih načina unosa kalorija. Voda će “puniti” organizam, te nećete biti gladni. Dnevno treba piti 11 čaša tečnosti (što uključuje i kafu).

Pravilo 80/20

Pravilo je jednostavno – 80 odsto vremena hranite se zdravo, a preostalih 20 odsto možete malo “varati”. Ova teorija proizlazi iz verovanja nekih nutricionista da je nemoguće da sve vreme jesti samo zdravu hranu, te slobodno dodajte malo više sira ili maslaca u jedan od vaših obroka.

Uključite boje u svoju ishranu

Ako jedete više voća, povrća i žitarica, a manje nezdravih masti, šećera i ugljenih hidrata na jednostavan način ćete smanjiti broj kalorija. Ako svoj tanjir napunite šarenim, zdravim namirnicama dobićete i hranjive kalorije koje se neće pretvarati u neželjene kilograme.

Nemojte se odreći svih grickalica

Jedna od zabluda jeste da puno kalorija dobijamo iz grickalica. Istina je da se možemo ugojiti ako grickamo čips i slatkiše, ali ako odaberemo zdrave grickalice, unećemo jako malo kalorija. Bitno je samo da biramo one sa manjim udelom masti, šećera i natrijuma.

Preskočite brzu hranu

Iako je ovaj savet očigledan, postoje ljudi koji u njega zapravo ne veruju. Ako zaista želite izgubiti na kilaži, izbacivanje brze hrane trebalo bi da bude prioritet. Međutim, čak i kada počnete da se zdravo hranite, još uvek je važno da pazite i na količinu porcija. U tom slučaju povremeno se možete počastiti i svojim omiljenim (nezdravim) jelom, u umerenim količinama.

Ne zaboravite da uživate

Najvažnije od svega, smanjivanje kalorija ništa ne znači ako ste zbog toga nesrećni. Odricanje od hrane i zanemarivanje vašeg mentalnog zdravlja neće mnogo pomoći. Važno je pronaći zdravu ravnotežu i uživati – ako je vaše omiljeno jelo sladoled ili pica, budite umereni.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here