Vesti
Oduvek uz crkvu: Narod i sveštenstvo

Srpska pravoslavna crkva u Australiji obeležila je proteklog vikenda još jednu značajnu godišnjicu. U prisustvu velikog broja vernika u Njukaslu, gradu udaljenom oko 150 kilometara severno od Sidneja, proslavljeno je šest decenija od osnivanja Crkveno-školske opštine pri hramu Svetog Nauma Ohridskog.

Povodom jubileja, Njegovo preosveštenstvo episkop Siluan je u hram uneo ikonu Svetog vladike Nikolaja Ohridskog i Žičkog sa svetiteljevim moštima koje su položene u nju. Vladika Siluan je zatim služio Svetu arhijerejsku liturgiju, uz sasluženje starešine hrama Dalibora Pavlovića, protojereja stavrofora Jakova Karlesa, protojereja Branka Bosančića i đakona Miloša Raketića. Pored brojnog sveštenstva iz drugih parohija, na obeležavanju značajne godišnjice okupio se i veliki broj vernika.

Po ugledu na pretke: Običaji se neguju

Posle liturgije i lomljenja slavskog kolača, sveštenstvo i parohijani ispunili su crkvenu salu u kojoj je bio poslužen ručak, a deca iz crkvene škole i folklorne grupe “Šumadija” predstavila su se bogatim kulturno-umetničkim programom. Specijalni gosti bili su članovi ansambla “Srbija” iz CŠO Sveti Jovan Krstitelj iz Vulongonga.

Svečanosti u Njukaslu prisustvovao je i generalni konzul Republike Srbije u Sidneju Branko Radošević, a među prisutnima bili su predstavnici naše zajednice iz Sidneja, Kanbere, Centralne Obale, kao i oni koji žive u Hanter dolini.

Zajedno i za ručkom

Hramovna slava u Daptu

Tokom minulog vikenda svečano je bilo i u Vulongongu, gradu južno od Sidneja. Crkva Svetog Jovana Krstitelja u naselju Dapto obeležila je hramovnu slavu. Svetu liturgiju povodom praznika Rođenja Svetog Jovana Krstitelja služio je takođe episkop Mitropolije australijsko-novozelandske Siluan, a sasluživali su starešina hrama protojerej stavrofor Ljupko Čubrilović, zatim protojerej stavrofor Ilija Dragosavljević, jerej Branko Bosančić i protođakon Petar Mrakić.

Svuda stigao: Vladika Siluan u Daptu

Posle osveštavanja slavskog kolača sveštenstvo i vernici su prešli u crkvenu salu koja je bila svečano uređena za hramovnu slavu. Nakon posluženja, vladika Siluan je okupljenima predstavio najveći projekat Mitropolije, Koledž Svetog Save koji se gradi u sidnejskom naselju Varovil.

Ovom prilikom podsećamo da su za izgradnju Koledža još neophodna značajna sredstva, pa je u tom cilju Mitropolija pokrenula i donatorsku akciju pod nazivom 1.300 kaplara. U okviru ovog fonda srpsko stanovništo Australije može da učestvuje u prikupljanju sredstava za izgradnju ove izuzetno značajne ustanove za našu zajednicu i očuvanje srpske kulture i tradicije na Petom kontinentu.