Tanjug
Aleksandar Vučić

Srbija će nastojati da se zbliži i ima još bolje odnose sa zemljama koje su pripadale Pokretu nesvrstanih, poručio je u prvim danima maja predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Objasnio je i da to ne znači ponovo osnivanje Nesvrstanih i ponovo da Srbija ostaje na evropskom putu. Otkrio je i da bi u septembru mogao da bude održan skup povodom 60. godišnjice Prve konferencije Pokreta nesvrstanih u Beogradu.

– Moja je ideja da u septembru napravim skup, ali zavisiće to od korone, i da pozovem nekog od visokih indijskih funkcionera i ljude koji su osnivali Pokret nesvrstanih – rekao je Vučić, dodajući da pritom misli na Indiju, Ganu, Indoneziju, Egipat i još država.

To su, prema njegovim rečima, bile zemlje koje su tada sa Jugoslavijom učestvovale u osnivanju Nesvrstanih.

– I sa svim tim liderima ću da razgovaram, ne da pokrećemo novi Pokret nesvrstanih. Mi smo na evropskom putu, ali da se zbližavamo i da odnose pravimo još boljim, jer jedni drugima možemo mnogo više da pomognemo nego što i sami mislimo – naveo je Vučić.

Predsednik Srbije je ukazao da se Josip Broz Tito snalazio i pronalazio rešenja za svoju politiku.

– To kažem iako, iz nacionalnih razloga, nisam najveći podržavalac njegove politike, ali je besmisleno kada neko kaže da je Tito bio glup i nesnalažljiv. Uspevao je i pronalazio krivine u svetskoj politici, tako da svakako nije bio nespretan državnik – kazao je Vučić.

Lekcija iz istorije

Godina 2021. za Egipat i Srbiju ima poseban značaj, jer se slavi šest decenija od prve konferencije Pokreta nesvrstanih, saglasili su se gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić i ambasador Egipta Amre Alguvejlij koji je bio gost gradonačelnika u Starom dvoru.

– Ovo je izuzetno značajan jubilej i važan istorijski događaj koji smo dužni da obeležimo kako bi i mlađe generacije učile o našoj prošlosti – rekao je gradonačelnik.

Negovanje prijateljstva

Nećaka prve dame SFRJ Jovanke Broz pohvalila je predsednika Srbije Aleksandra Vučića rekavši da prijateljski odnosi koje on gaji sa svetskim zvaničnicima podsećaju na prošlo vreme.

– Srbija će gledati da gradi bolje odnose sa afričkim i azijskim zemljama – naveo je tim povodom Vučić.

Sutra – Šest decenija od osnivanja Pokreta nesvrstanih (3): Savest čovečanstva