Pixabay

Gubitak kose je uvek teška bitka. Stvari kao što su četkanje, pranje, pa čak i spavanje su sve neophodne radnje, ali izgleda da izazivaju masovno „linjanje“, naročito tokom zime.

Umesto da brojite opale dlake, unošenje nekih promena u način života i rutinu odlaska na spavanje mogu napraviti ogromnu razliku. Pošto se vaše matične ćelije epitelnog folikula dlake aktiviraju dok spavate, odgovarajuća nega će značajno pomoći procesu ukupnog rasta kose.

1. Odlučite se za svilenu ili satensku jastučnicu

Često govorimo o svilenim jastučnicama i to s dobrim razlogom. U poređenju s pamukom, manja vlakna svile smanjuju trenje koje nastaje zbog trljanja vlasišta o jastuk. Pamučne jastučnice takođe upijaju vlagu iz vaše kose, čineći pramenove suvim, kovrdžavim i sklonijim lomljenju.

2. Izbegavajte spavanje s mokrom kosom

Iako nema ništa lepše nego kada se sveže istuširani zavučete u posteljinu, imajte na umu da je vaša kosa u najranjivijem stanju kada je mokra. Ako se tuširate noću, obavezno potpuno osušite kosu kako biste sprečili čupanje i lomljenje dok spavate. Preporučujemo vam da odvojite još sat ili dva i pustite je da se osuši na vazduhu, jer preterana toplota fena takođe nije dobra.

3. Koristite masku za kosu preko noći

Hidrirani pramenovi ujutru – manje lomljenja tokom dana. Maske za kosu preko noći su idealan način da svojoj kosi pružite preko potrebnu hranu i vlagu. Maske imaju mnogo bitnih sastojaka koji poboljšavaju elastičnost i integritet kose i pomažu da vam vlasi budu sjajnije i lepršavije.

4. Nanesite tretman za kožu glave

Pored maski za kosu koje obično idu na pramenove, nanošenje tretmana direktno na vlasište takođe može biti od koristi. Tretmani skalpa su izuzetno korisni dok spavate, jer obezbeđuju sastojke za stimulisanje zdravog rasta ćelija kose. Ako želite da idete prirodnim putem, pokušajte da primenite aloe veru ili kokosovo ulje.

5. Raspetljajte kosu pre spavanja

Oni sa proređenom kosom mogu se naježiti na ideju da je češljaju, ali raspetljavanje kose pre spavanja će dugoročno smanjiti gubitak kose. Zamršena kosa može da se pretvori u čvorove dok spavate, čineći da izgubite mnogo vlasi kada je neminovno očešljate ujutru. Ovaj proces će takođe stimulisati cirkulaciju krvi i distribuirati prirodna ulja iz vlasišta kroz kosu, čineći trenje tokom spavanja manje štetnim.

6. Nikada ne vezujte kosu

Postoje određene frizure koje oštećuju vašu kosu, a konjski rep je jedna takva. Međutim, šteta se dvostruko povećava kada vezane kose odete u krevet. Iako može izgledati bezazleno, zategnutost koja traje satima može da iritira vlasište i dovede do alopecije. Ako apsolutno morate da sklonite kosu sa lica, pokušajte se labavom pletenicom (pričvršćenom maramom umesto gumicom) da biste smanjili pritisak i sprečili zapetljavanje, što je takođe odličan način da se sledećeg jutra probudite sa talasima.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here