pixabay.com

Epidemija koronavirusa izmestila je mnoga radna mesta iz kancelarija u stanove.

Mnogi su iznenada otkrili dobre i loše strane rada od kuće i uglavnom se slažu u jednom, rade više nego što su radili pre epidemije. Evo saveta onih koji od kuće rade godinama.

Ustanite na vreme i pripremite se za posao

Prva greška koju novopečeni radnici od kuće prave je da produžavaju spavanje jer ne moraju da putuju do posla. Međutim, putovanje do posla, koliko god da traje, prilika je da se razbudite ili koncentrišete, razmislite malo o radnom danu i obavezama i na posao dođete spremni.

Za posao počnite da se spremate u uobičajeno vreme kao da idete u kancelariju ili neki drugi prostor u kojem obično radite. Kratka šetnja izuzetno je korisna, kao i čitanje, slušanje radija, sve što inače radite kada odlazite na posao.

Ne, rad od kuće ne znači da ćete spavati duže, osim ako odete ranije na spavanje.

Organizujte svoj radni prostor

U stanu, koliki god da je, morate napraviti radno mesto. Vi od tog posla živite i ako radite od kuće radni prostor mora imati prioritet u odnosu na druge stvari.

Najveći broj onih koji rade od kuće rade na računaru, najčešće laptopu. Iskusni kažu da višesatni rad na takvom računaru zamara. Preporučuje se da mu dodate normalnu tastaturu i miša i podignete ga (podmetnite knjige) tako da vam vrh ekrana bude u visini očiju. Tako ćete smanjiti bolove u rukama, kičmi i glavi.

Ukućani ne smeju da vas uznemiravaju u vašem radnom prostoru, makar to bio ugao u spavaćoj sobi. Ako na poslu imate radnu stolicu, nemojte ni od kuće raditi u krevetu ili na sofi. Posao nije hobi.

Ne, nije dobro spavati u kancelariji, nemojte ceo stan tretirati kao poslovni prostor.

Organizujte radno vreme

Radni dan ima svoj početak i kraj, kao i vreme za pauzu bez obzira da li radite u kancelariji ili u svojoj kući. Ako vam poslodavac to nije odredio, uradite to sami i strogo poštujte.

U radno vreme se ne kuva ručak, ne druži sa decom, ne sprema kuća. Kućne poslove i sve druge obaveze strogo odvojite od radnog vremena. Multitasking se obično loše završi, ili nešto zagori ili vi pregorite.

Podjednako, nastojte da ne radite posle radnog vremena, odnosno nemojte posao nositi „kući”.

Ne, ne možete da radite kada stignete inače ćete raditi neprestano.

Obucite se za posao

Mnogi misle da je prednost rada od kuće što ne morate da se šminkate odnosno brijete, možete da radite u trenerci, pa čak i u pidžami. Iskusni „kućni radnici” reći će vam da ne treba mnogo da odudarate od svoje uobičajene poslovne garderobe.

Oblačenje za posao takođe je deo mentalne pripreme za rad i ako vam je kuća redovno radno mesto, pokažite poštovanje i prema sebi i prema poslu.

Drugi razlog za uredan izgled je mogućnost da vas neko od nadređenih ili poslovnih partnera pozove u video razgovor, što je njihovo pravo. Vaša obaveza je da se takvom pozivu odazovete.

Ne, rad od kuće ne znači da vas niko ne vidi, izgledajte tako da svakoga trenutka možete da odete na sastanak ili u kancelariju.

Napravite listu zadataka

Lepo je kada vam šef ne visi nad glavom i kada vam kolege ne špijuniraju ekran baš kada istražujete koju veš mašinu ćete kupiti. Ali rad bez plana može vas dovesti u ozbiljne probleme i kašnjenje sa rokovima.

Zato se savetuje da svakoga dana zacrtate sebi ciljeve koje morate da ostvarite, da u tome budete realni i da ne podbacujete dva dana u nizu.

Poslodavac mnogo bolje prati vašu produktivnost kada radite od kuće nego kada ste u kancelariji.

Ne, nećete sve stići, stići ćete samo ono što ste dobro isplanirali.

Obezbedite sebi alternativna sredstva za rad

Rad od kuće najčešće podrazumeva da koristite sopstvene resurse, prenosi RTS. To treba da uzmete u obzir kada prihvatite posao. Morate imati brzo rešenje ako vam se pokvari računar ili „pukne” kućni internet.

Napravite „hot spot” na mobilnom telefonu koji može da posluži i kao rezervni kompjuter ako nemate drugi. Pod uslovom da ste se za to pripremili, organizovali rezervni ekran (TV) i tastaturu za telefon.

Isto važi i za one koji za posao od kuće ne koriste računar već neko drugo sredstvo za rad. Rokovi se moraju poštovati, a odgovornost je u potpunosti vaša.

Ne, to što vas kompjuter i internet nisu nikada izneverili ne znači da imate pouzdan sistem, već da ga niste ozbiljno testirali, nemojte mu mane otkrivati u nevreme.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here