Pexels

Poznato je da je nar bogat antioksidansima i zato se savršeno bori protiv bakterija i upala. Iako mu se pripisuju mnoge zasluge, naučnici su dokazali sledeće:

1. Štiti nas od virusa, gripa, prehlade

Sok, semenke, pa čak i kora nara savršeno štite telo od patogena. Sok brani usnu duplju od bakterija. Sadži vitamin C, pa se uspešno bori protiv gripa, ali jača telo.

2. Može da smanji krvni pritisak

Utvrđeno je da antioksidativna svojstva nara uspešno smanjuju hipertenziju tj. visoki krvni pritisak. Studija je pokazala da oni koji pate od visokog krvnog pritiska, treba da konzumiraju najmanje 240 ml soka nara dnevno, kako bi videli rezultate. Takođe, moraju da piju 100% prirodan sok od nara bez dodatka šećera. Još jedan način na koji nar snižava krvni pritisak je preko kalijuma. Naime, 100 grama nara sadrži 236 grama kalijuma, nečega što pomaže u održavanju zdravlja naših kostiju i funkcije našeg srca.

3. Smanjuje stomačne probleme

Ljudi koji se bore sa Kronovom bolešću dobro su upoznati sa stomačnim problemima koji rezultiraju smanjenim apetitom i gubitkom težine, između ostalog. Razlog tome je nakupljanje bakterija unutar želuca što rezultira teškim upalom. Jedno rešenje koje su mnoge studije dokazale je konzumiranje nara. Čini se da je ekstrakt ploda dobar u odbrani i sjajan napadač protiv onih bakterija koje uzrokuju bol.

4. Poboljšava memoriju, pogotovo kod onih koji se bore protiv Alchajmera

Ovo je bio zaključak studija dr Hartmana, gde je pacijentima kojima je trebalo da bude operisano srce davao pilule od nara. Prva pilula je data nedelju dana pre operacije, a druga, 6 nedelja posle. Pacijenti su primetili da im je pamćenje 100% netaknuto i čak bolje nego ranije. S druge strane, pacijenti koji nisu dobili tablete doživeli su očekivani gubitak pamćenja koji sledi nakon operacije. Dr Hartman je otišao još dalje rekavši da ima neke dokaze da tablete pomažu u stvaranju više neurona u mozgu. To ne znači da je pronašao lek za Alchajmerovu bolest. To jednostavno znači da konzumacija nara od mladosti može imati neverovatne koristi.

5. Nar se bori protiv dijabetesa

Utvrđeno je da se visok nivo šećera povezan sa dijabetesom može kontrolisati jednostavnim konzumiranjem nara svakodnevno. Ovo voće može smanjiti oksidativni stres koji je glavni uzrok dijabetesa. Takođe smanjuje lošu vrstu holesterola, pomažući da se održi relativno nizak nivo šećera u krvi.

6. Poboljšava zdravlje kostiju i smanjuje bol od artritisa

U studiji iz 2011. godine utvrđeno je da ulje semenki nara može ublažiti bol u zglobovima. Štaviše, naučnici su pronašli značajne dokaze koji pokazuju kako se antioksidanti voća mogu uspešno boriti protiv artritisa. I ne samo to, već ga svako može koristiti kako bi povećao snagu i funkciju kostiju. To je dalje dokazano u studiji iz 2016. godine, gde su učesnici dnevno dobijali 200 ml soka od nara. Šest nedelja kasnije, ispitanici su primetili da im se ukočenost kostiju smanjila, a fizička funkcija povećala.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here