Pexels
Ilustracija

Ako ste razmišljali da promenite ishranu i pripremite telo za sezonu godišnjih odmora, sada je pravo vreme za to. Proverite šta može da se dogodi u vašem organizmu ako izbacite sir iz ishrane.

Mnogo ljudi obožava da jede sir – u sendvičima, na pici, u kombinacijama sa različitim vrstama voća, maslinovim uljem, začinima i povrćem, ova namirnica pruža širok spektar primena u ishrani. Međutim, šta će se desiti ukoliko odlučite da prestanete da ga jedete.

Prevelika konzumacija sira može da dovede i do nekih neželjenih zdravstvenih posledica. Za početak, mnoge vrste sira su prepune kalorija, masti i natrijuma, što može negativno da utiče na vaše fizičko zdravlje. Neki su sirevi bogati tiraminom, koji je poznati okidač za migrene i glavobolje.

Premda su istraživanja koja povezuju unos sira sa hroničnim bolestima nedosledna, svakako je važno biti na oprezu sa količinama koje se konzumiraju, pogotovo ako ponekad uočavate neke simptome kojima ne znate uzrok

Evo šta će se desiti u vašem telu ako prestanete da jedete sir:

Bolji tonus i tekstura kože

“Redukcija unosa sira i mlečnih proizvoda može imati pozitivan učinak na tonus i teksturu vaše kože. Mlečni proizvodi se povezuju sa većom proizvodnjom masnoće na koži, stoga konzumacija sira može uzrokovati izbijanje bubuljica ili začepljivanje pora”, kaže dr Mia Belinger, specijalistica interne medicine.

Manje glavobolja i migrena

Ako s vremena na vreme patite od migrena, ishrana bogata sirom i mlečnim proizvodima može biti krivac za to. “Smanjenje konzumacije sira može smanjiti glavobolje i migrene uzrokovane učincima tiramina koji se nalazi u siru”, objašnjava Belinger.

Možda ćete smršati

Konzumiranje većih količina sira takođe može negativno da utiče na vaš cilj da smršate. Na primer, jedna porcija čedara od 100 grama može sadržati do 33 grama masti čineći ga jednim od kaloričnijih vrsta sira iz široke primene.

Manji rizik od raka

Smanjenjem unova sira smanjuje se i količina kazeina koju unosite, proteina koji se nalazi u mleku i koji može biti povezan sa nekim zdravstvenim problemima.

“Pokazalo se da kazein povećava stope rasta tumora za određene vrste, kao što je rak prostate i potencijalno rak dojke”, veruje dr Dana Elis Hunnes, viša dijetetičarka u medicinskom centru UCLA.

Manji rizik od pojava upalnih procesa u telu

Dijetetičarka Bes Berger ističe da sir i mlečni proizvodi sadrže puno aditiva, konzervansa i hormona koji mogu uzrokovati upale u telu.

“Nažalost, kvalitet mlečnih proizvoda danas je znatno lošija te su oni modifikovaniji u odnosu na pre dvadeset godina – to utiče na zdravlje, što pogotovo primećujem kod žena”, kaže Berger.

Možda ćete biti manje naduti

“Mlečni proizvodi mogu uzrokovati želudačne smetnje i nadutost zbog nedostatka adekvatnih enzima za razgradnju mlečnog šećera ili zbog pojave alergije”, kaže dijetetičarka Trista Best.

“Nekim ljudima nedostaje potrebna količina laktaze u telu, enzima koji vari laktorzu, a ta pojava se često klasifikuje kao netolerancija na laktozu”, dodaje Best. U tom slučaju, dobra opcija su bilne zamene za sir.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here