FSS konačno odobrio uvođenje video-tehnologije u domaću Superligu. Da bi sistem funkcionisao, neophodno je ispuniti šest uslova

Jednom nedeljno u Superligi Srbije pojačava se buka i vapaj oko uvođenja video-tehnologije za pomoć fudbalskim sudijama. Taj famozni VAR odomaćio se već u najjačim evropskim ligama, a Izvršni odbor FSS je pre dva dana definitivno odlučio da se uvede i kod nas.

I dok mnogi euforično čekaju i taj dan, odmah na početku ovog teksta valja naglasiti da taj “VAR dan” neće svanuti pre avgusta 2020. godine, odnosno najranije pred početak sledeće sezone.

Dalje, ta fudbalska “igračka”, koja pomaže sudijama da vide ono što (ne)namerno oni ne vide u realnom vremenu tokom meča, košta maksimum tri miliona evra.

Iako mnogi misle da delegacija FSS treba po VAR da ode u sedište FIFA ili UEFA i da ga donese u Srbiju, stvar je mnogo komplikovanija i nema nikakve veze sa FIFA ili UEFA. Ima direktne veze sa institucijom koja se zove Odbor međunarodne fudbalske asocijacije (IFAB).

Delegacija FSS u jednom trenutku mora da zakaže sastanak sa predstavnicima UFAB i da im do detalja predstavi želje, plan i kompletnu infrastrukturu, kako bi se VAR pojavio i u našoj Superligi. Najbolji primer su komšije Hrvati kojima je za deset klubova njihovog elitnog ranga takmičenja trebalo godinu i po dana priprema za uvođenje VAR sistema.

Izvor:
Vestionline, Novosti

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here