Pixabay

Voće je loše ocenjeno kada je u pitanju kontrola šećera u krvi. Naravno, mnoge vrste “slatkiša iz prirode” su prirodni izvori šećera, ali ova hrana takođe obično sadrži hranljive materije poput vlakana i važnih minerala koji pomažu u održavanju zdravog nivoa glukoze u krvi.

Drugim rečima, jesti voće nije isto što i jesti slatkiše kada je u pitanju kontrola šećera u krvi. Dobijate mnogo korisnija jedinjenja kada uživate u voću u poređenju sa klasičnom hranom sa dodatkom šećera, piše Eat This Not That.

Kada birate najbolje voće za kontrolu šećera u krvi, najbolje je da se odlučite za one koje sadrže manje prirodnih šećera, imaju više vlakana i izvor su prirodnih minerala koji mogu pomoći u kontroli šećera u krvi, poput magnezijuma i bakra.

A ako zaista želite da podržite nivo glukoze u krvi, pokušajte da svoj izbor slatkog voća uparite sa proteinima, vlaknima i zdravim mastima. Dakle, komad voća uparen sa šakom oraha ili pistaća poslužiće vam bolje nego da pojedete isto voće samostalno. Osim toga, možda ćete se osećati zadovoljnije i nakon uživanja u ovoj kombinaciji!

Konačno, veličinu porcije vašeg voća treba uzeti u obzir kada ste fokusirani na održavanje zdravog šećera u krvi. Dok konzumiranje jedne po jedne porcije voća može biti deo obroka ili užine koja je pogodna za šećer u krvi.Međutim, ako jedete velike činije ili više komada ove hrane, to može da optereti vaše telo sa šećera u isto vreme, što dovodi do skoka šećera u krvi.

Držite svoje porcije na odgovarajućem srednjem komadu jabuke, banane ili kruške, 1/2 šolje svežeg voća ili 1/4 šolje sušenih sorti.

Iako sve vrste voća mogu biti deo zdrave ishrane, postoje neke koje su na vrhu liste kada je u pitanju podrška vašem šećeru u krvi. Pa su ovih 6 namirnica rangirane prema stručnjacima od dobrih do najboljih:

Jabuke
Kruške
Borovnice
Paradajz
Kokos
Avkoado

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here