Setite se kako ste živeli u Muzeju istorije Jugoslavije

0

mij.rs
Radničko odmaralište u Opatiji 1948. godine
 

Izložba je rezultat istraživanja perioda od 1950. do 1990. godine. Postavka sadrži 200 predmeta, 400 fotografija i 26 video-snimaka o životu u socijalističkoj Jugoslaviji. U istraživanje su bili uključeni stručnjaci sa područja Jugoslavije, a korišćena je muzejska, arhivska, bibliotečka i filmska građa.

Posetiocima izložbe na raspolaganju će biti dva ulaza: "Ritam života" koji predstavlja period od upisa u jaslice, prijem u pionire i partiju do odlaska u penziju, i "Ritam godine" o praznovanju Nove godine, Praznika rada, Dana boraca i Dana Republike.

Na izložbi će biti citirani i predstavljeni izvori i štampane publikacije, ideološka i političko-propagandna literatura, časopisi specijalizovani za pitanja slobodnog vremena, godišnjaci, stručni časopisi za turizam i turistički vodiči.

Biće prikazan svakodnevni život Jugoslovena kroz dizajn, popularnu kulturu, medije, politički govor, zakone i druge pravna akta koji su regulisali radno i slobodno vreme.

Organizatori su izložbu posebno namenili mlađim generacijama koje nemaju sećanja na Jugoslaviju, već shvatanje prošlosti grade na osnovu porodičnih priča, medija, filmova, literature, kompjutera.

Specijalni gosti na otvaranju izložbe biće voditelj dečjeg TV programa "Muzički tobogan" Minja Subota i hor "Čarolija".

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here