Setno sećanje na Drinu i Goražde

0

 

 

Subotnja zabava počela je blagoslovom i molitvom koju je održao otac Dragomir Ninković. Goste je pozdravio Milomir Stojanović, predsednik Kanadsko srpskog društva Herceg Stefan Vukčić Kosača, a onda se, nakon večere, narod uhvatio u kolce koje nije prestajalo do ranih jutarnjih sati.

Goste su zabavljali "Mrak bend" sa već afirisanim pevačem na ovim prostorima Mladenom Gojkovićem. Kao gosti nastupili su i pevačica Đina Okuka, kao i mlađana Dragana Jović, pred kojom je uspešna pevačka karijera. Izvornom srpskom pesmom predstavila se pevačka grupa "Oštro", čiji su članovi Savo Andrić, Milenko Stojanović, Milija Vidović i Dragan Papaz, otpevali nekoliko pesam o gori Romaniji.

Iako je veče u svojoj izvornoj verziji od pre dvadesetak godina zamisljeno kao okupljanje Goražadana, koje je prst sudbine bacio na kanadsko tlo, iz godine u godine, na ovu zabavu dolaze Srbi iz svih srpskih krajeva bivše zajedničke države.

Sav prihod, naravno ide u humanitarne svrhe, i to, pored dragih sećanja na zavičaj, Drinu i Goražde, svakako daje pečat ovoj uspešnoj manifestaciji.
 

Pomogli sa 90.000 dolara

Kanadsko srpsko društvo Herceg Stefan Vukčić Kosača iz Kičinera za poslednjih dvadesetak godina pomoglo je zavičaj čija je novčana vrednost meri sumom od oko 90 hiljada dolara. U potpunosti je obnovljena crkva Sveti Dorđe u Donjoj Sopotnici kod Goražda, koja je u ratu bila spaljena i srušena do temelja. Đacima u Osnovnoj školi "Vuk Karadžić" u Novom Goraždu kupljena je komjuterska oprema, a biblioteci "Božidar Goraždanin" kupljene su knjige. Značajna sredstva obezbeđena su i za štampanje reprint izdanja knjiga, koje su od 1519. do 1523. odštampane u Crkvi Sveti Đorđe u Donjoj Sopotnici kod Goražda, tada prvoj ćirilčnoj štampariji na tlu tadašnje Bosne i Hercegovine.
Od prošle jeseni, zahvaljujući angažovanju slikara Đura Lubarde i tadašnjoj ambasadorki BiH u Kanadi Biljani Gutić Bjelica, ove knjige krase vitrine Centralne biblioteke parlamenta Kanade u Otavi.

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here