Tanjug
Tzv. kosovske specijalne snage se ne povlače: Oklopna vozila sa ispisana četiri srpska ocila

U novom talasu nasilja na severu, kosovske specijalne snage su suzavcima i fizičkom silom sprečile zaposlene u opštini Zvečan da dođu do svojih radnih mesta, posle čega je na desetine povređenih zatražilo lekarsku pomoć.

Eskalacija napetosti koja je počela u petak, nastavljena je u ponedeljak od ranih jutarnjih časova kada je na severu, u četiri srpske opštine pristigao novi kontigent specijalnih policijskih jedinica uključujući i specijalce ROSU.

Naelektrisana atmosfera

Svi magistralni putevi su pod blokadom policije koja je zaustavljala i proveravala sva vozila, a zbog krajnje naelektrisane atmosfere na severu su raspoređene i jake snage Kfora sa opremom za razbijanje demonstracija.

Ljudi i deca su uznemireni, a bivši predsednik opštine Zvečan, Dragiša Milović je saopštio da oko 1.000 đaka i studenata iz ove opštine neće pohađati nastavu. Od okupljenih građana je tražio da na kosovske specijalce ne bace “ni jedan kamičak” kako ne bi bili okrivljeni za eskalaciju nasilja.

Situacija je vrlo ozbiljna, pa su predstavnici Srpske liste od ranog jutra bili uz građane i u stalnim razgovorima sa predstavnicima Kfora.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je gostujući na TV Pink izjavio da na Kosovu “sledi teška situacija o čemu do sada nije moglo ni da se sanja”.

– Plašim se opšte nesigurnosti, nestabilnosti, ali i velikih sukoba, jer Srbi ovo da trpe ne mogu, a znam da ovaj drugi koji je sve izazvao čezne i mašta da bude neki Zelenski i neće da se povuče – rekao je Vučić.

Providan plan

Profesor Fakulteta bezbednosti i član Odbora za bezbednost Skupštine Srbije, Zoran Dragišić upozorava da je situacija na Kosovu trenutno “veoma ozbiljna” i da je dovoljna “iskra da bukne požar”.

– Situacija je veoma rovita i novija istorija nas je nažalost naučila da je u takvim situacijama jedan incident dovoljan da se proizvede spirala nasilja koju je nemoguće kontrolisati. Ne daj bože da neko strada jer bi to izazvalo lavinu nasilja posebno što su Srbi već na ivici živica – ističe on. Dragišić dodaje i da su nove tenzije deo “igre” Aljbina Kurtija i režima u Prištini da na svaki način Srbiju uvuku u rat.

– Za Kurtija bi idealna situacija bila da Srbija prekine evropski put i saradnju sa Zapadom, ili u najboljem scenariju da uđe u sukob sa NATO kao što je to bilo 1999. Tada bi on imao mogućnost da ostvari svoj san o etnički čistom prostoru Kosova. Međutim, u Beogradu ipak sede ozbiljni ljudi. I predsednik Vučić i Vlada Srbije veoma dobro znaju šta je Kurtijev plan i razmišljaju mnogo dublje i dugoročnije od njega. Uveren sam da predsednik Vučić neće nasesti na takve provokacije. Kurti žuri zato što je svestan da će on biti jedini krivac ukoliko napravi prvi nasilni korak zato što je “medeni mesec” sa NATO i zapadnim zemljama za njega davno prošao. Svestan je Kurti da više nema tu vrstu podrške da ma šta da uradi da će Zapad to aminovati – zaključuje Dragišić.

Sa Makronom i Čaputovom

Predsednik Srbije je naveo da je dobio poruke od stranih ambasadora u kojima iskazuju zabrinutost zbog situacije. Za naredne dane je najavio sastanke sa francuskim predsednikom Emanuelom Makronom i predsednicom Slovačke Zuzanom Čaputovom u Bratislavi.

Opasna avantura

Profesor Fakulteta bezbednosti, Zoran Dragišić smatra da je ključan razlog podizanja tenzija pokušaj Prištine da skrene pažnju sa činjenice da oni ne žele da ispune obaveze preuzete Briselskim sporazumom koje su potvrđene naknadnim sporazumima.

– Kurti ulazi u veoma opasnu avanturu. Nastavlja da odbija da ispuni potpisano i što Srbi čekaju dugi niz godina jer su svesni da jedino kroz Zajednicu srpskih opština mogu normalno da nastave da žive na Kosovu. Umesto da dođe do formiranja ZSO, Kurti radi sve suprotno i kada je reč o popravljanju bezbednosne situacije, ali i opšte sigurnosti građana. Sa tim pristupom neće biti mira i stabilnosti na KiM. Zato i predstavnici međunarodne zajednice, zaduženi za održavanje mira na KiM moraju da ulože mnogo više napora nego do sada – ističe Dragišić.

Grenel: Haos i okupacija!

Bivši specijalni izaslanik američkog predsednika za dijalog Kosova i Srbije Ričard Grenel poručio je putem Tviter naloga da smo “prešli put od mira i napretka do haosa i okupacije”. To je rekao nakon što su pripadnici Kfora opkolili zgrade opština na severu i pod naslovom “najnovija vest” podelio snimak ispred zgrade opštine u Leposaviću gde je razvučena bodljikava žica, a vidi se i veći broj pripadnika Kfora.