Youtube/AiirSource Military

Severna Koreja ispalila je dve balističke rakete ka moru kod istočne obale Korejskog poluostrva, saopštila je danas vojska Južne Koreje.

Zamenik ministra odbrane Japana Toširo Ino rekao je da su balističke rakete koje je ispalila Severna Koreja pale izvan japanske ekskluzivne ekonomske zone (EEZ), prenosi Rojters.

Rakete su letele do daljine od 550 km, navodi japansko ministarstvo odbrane.

Ino je rekao da nema izveštaja o eventualnoj šteti koju su izazvali projektili.

Lansiranje projektila Severne Koreje desilo se samo nekoliko dana nakon što je Pjongjang testirao motor na čvrsto gorivo velikog potiska, za koji su stručnjaci rekli da bi omogućio brže i mobilnije lansiranje balističkih projektila.

Test, koji je nadgledao lider Severne Koreje Kim Džong Un, sproveden je u četvrtak, na severnokorejskom satelitskom lansirnom poligonu Sohae, koji je korišćen za testiranje raketnih tehnologija, uključujući raketne motore i svemirska lansirna vozila, izvestila je u petak zvanična novinska agencija Severne Koreje KCNA.

Severna Koreja je ove godine sprovela veliki broj raketnih testova, uključujući interkontinentalnu balističku raketu (ICBM) sposobnu da stigne do kopna SAD.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here