Severna Koreja završava pripreme za nuklearnu probu

0

Severna Koreja finalizuje pripreme za četvrtu nuklearnu probu (Foto: Ilustracija)
 

On je rekao južnokorejskim novinarima da bi Severna Koreja mogla da aktivira nuklearnu napravu čim takva odluka bude doneta, ali nije rekao u čemu se sastoje konačne pripreme, preneli su zvaničnici iz njegovog ministarstva.

 

Kim je prema navodima takođe rekao da bi Severna Koreja mogla da odloži tu probu ili da možda pokušava da prevari spoljne posmatrače da veruju da će detonirati uređaj a ne namerava to da uradi.

 

Severna Koreja je poslednjih nedelja pretila da će sprovesti nuklearnu probu iz protesta zbog, kako navodi, američkih i južnokorejskih neprijateljstava i međunarodne osude njenih raketnih proba ranije ove godine.

 

Međunarodna zajednica, predvođena SAD, vrši pritisak na Pjongjang da odustane od svog programa nuklearnog oružja, ali Severna Koreja je sprovela nuklearne probe 2006, 2009 i 2013.

 

Poslednjih meseci porasla su neprijateljstva na Korejskom poluostrvu, Pjongjang je izveo niz proba raketa i projetkila i vratio se vatrenoj retorici protiv Seula i Vašingtona. Pre toga Severna Koreja je polako ublažavala retoriku i pretnje i tražila poboljšanje veza sa Južnom Korejom, u nastojanju da privuče investicije i pomoć.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here