EPA/Georgi Licovski

Severna Makedonija se nalazi na korak od članstva u NATO-u. Čeka se još da protokol o stupanju te zemlje u Alijansu ratifikuje Španija, nakon što su Sjedinjene Američke Države (SAD) proceduru ratifikacije završile. Cena učlanjena neće biti jeftina.

Kako za Sputnjik kaže analitičar iz Skoplja i urednik portala „Infomaks“ Aleksandar Mitevski, Makedonija je u NATO-u i pod „prinudnom upravom“ Alijanse zapravo još od 1997-1998. godine.

„Sada je suštinski samo ozvaničeno to što smo izgubili suverenitet, nacionalnost i identitet. Ne smatram da je bilo vredno platiti takvu cenu za nešto što smo, manje-više, već imali. Makedonija je mogla da dobije punopravno članstvo u NATO-u i bez promene imena, bez promene svoje istorije i bez prihvatanja još mnogo toga. U tom smislu, ne smemo zaboraviti da je Makedonija potpisala Tiransku platformu, kojom je izgubila unitarnost i postala binacionalna država“, kategoričan je Mitevski.

NATO više nema svrhu

NATO je, dodaje Mitevski, organizacija koja više nema svrhu, s obzirom na to da je formirana kao blok koji je trebalo da bude suprotstavljen Varšavskom paktu. Kako SSSR-a više nema, napominje naš sagovornik, i NATO je izgubio cilj.

Na pitanje zašto je Alijansi bilo toliko važno da po svaku cenu uvede Severnu Makedoniju u članstvo, Aleksandar Mitevski kaže da je reč o ispunjenju geostrateških ciljeva ovog vojnog saveza.

„Mislim da je trebalo da se zatvori to južno krilo NATO-a, kao poslednji štit od nekakve ’ruske agresije‘, nekakve rusko-kineske ’kolaboracije‘ protiv zapadnog sveta. To je, naravno, naučna fantastika, jer je Kini i Rusiji u ovom trenutku najmanje potreban neki oružani konflikt. Na kraju, sve se zapravo svodi na veću kontrolu geostrateškog prostora i kapitala“, ocenjuje Mitevski.Komentarišući da li Alijansa može išta pozitivno da donese Severnoj Makedoniji, naš sagovornik podseća da narod te zemlje nije ni prihvatio referendum na kome su se građani izjašnjavali o promeni imena zarad članstva u EU i NATO-u.

Alijansa neće štititi Makedoniju od unutrašnjih konflikata

Taj referendum nije prošao, pojašnjava Mitevski i dodaje da bez obzira na to, NATO ne može da donese nikakvu dodatnu vrednost Makedoniji.

„Tu organizaciju ne zanimaju unutrašnji konflikti, već samo spoljašnje pretnje. Mi u Makedoniji nemamo problem sa pretnjama od strane drugih zemalja ili suseda. Imali smo unutrašnji konflikt, i tu NATO ne može da nam pomogne, a ja se bojim da nam se ne dogodi ono što se desilo 1999, 2000. i 2001. godine, kada su takozvani borci za ljudska prava dobili otvorenu podršku Zapada, Amerike i NATO-a, a oni su defakto i de jure bili teroristi. Tako da, ako bi se tako nešto opet dogodilo, od NATO-a ne bismo imali nikakvu pomoć“, uveren je Aleksandar Mitevski.Predsednik Demokratske partije Srba u Severnoj Makedoniji i poslanik Sobranja Ivan Stoilković za Sputnjik kaže da je Severna Makedonija jedina država koja će najverovatnije biti članica NATO-a, a kod koje je dobijanje datuma za pregovore o pristupanju Alijansi bilo uslovljeno potpisivanjem Prespanskog sporazuma.

Skupa cena članstva

„Mislim da je Makedonija u situaciji da je najskuplje platila svoje članstvo u NATO-u. Ovde, naravno, ne mislim na novac, već na vrednosti koje nisu merljive. Naime, Makedonija je za dobijanje punopravnog članstva u ovom savezu žrtvovala unitarni karakter države, s obzirom na to da su je Ohridski sporazum i realizacija Tiranske platforme koštali gubitka unitarnosti makedonske države. Platila je i svojim identitetom na neki način, tako što je pristala da Makedonaca više nema, već je to više multietnički narod bez makedonske reference, a što je vezano za dogovor sa Grčkom“, smatra Stoilković.Sporazum koji su u junu 2018. na obali Prespanskog jezera potpisali ministri spoljnih poslova Makedonije i Grčke trebalo je da reši dugogodišnji spor Skoplja i Atine oko imena južnog suseda Srbije, i otvori vrata Makedoniji za članstvo u NATO-u. Ovim sporazumom, između ostalog, Bivša Jugoslovenska Republika Makedonija promenila je ime u Republika Severna Makedonija.

Makedonija u dubokom minusu

Ivan Stoilković naglašava da je Makedonija skupo platila članstvo u NATO-u i dogovorom sa Bugarskom, jer se odrekla svoje istorije.

„Ako posmatramo u tom smislu, Makedonija je dala previše za članstvo u NATO-u. Sa druge strane, ni suma koju će država izdvajati za članstvo u Alijansi nije mala, s obzirom na to da je poprilično siromašna. NATO jeste organizacija koja se bori za očuvanje geostrateških pozicija u svetskim razmerama, a ako bi merili šta dobijate, a šta gubite — Makedonija je u dubokom minusu“, zaključuje Ivan Stoilković za Sputnjik.

3 COMMENTS

  1. Ma vas nikada nije ni bilo, recite hvala Srbima sto ste uzivali u Jugoslaviji i u periodu mrznje prema Srbiji. Sada su vas samo vratili tamo gde i jeste… Nigde.
    Jer ste nebitni.

    • Stefane, najprije se sami sa sobom dogovorite, da li je Jugoslavija bila zatvor ili uživanje, pa tada odredite svoje mjesto u tadašnjem i sadašnjem svijetu.

  2. A vi mnogo ste bitni mislim na vas srbe ,, jako mnogo bitni,, e srbi hteli bi vi nesto biti ali nema nista od toga imate veliki kriminalni potencijal Evropa to dobro zna

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here