EPA/Georgi Licovski

Skoplje se nada da će Evropska unija izvršiti pritisak na Bugarsku po pitanju pristupanja Severne Makedonije u EU, ali to se neće dogoditi, smatra član zajedničke bugarsko-makedonske komisije za obrazovna pitanja Kiril Topalov.

– Prema mom mišljenju, mnogo ljudi brka Evropsku uniju sa Sovjetskim Savezom, odakle su dolazila naređenja o tome ko šta da radi i kako da misli. EU je potpuno drugačija konfiguracija, tamo mogu samo da iznesu nekakvu preporuku, jer svi želimo da se Zapadni Balkan pridruži EU, na kraju krajeva to je inicijativa Bugarske – rekao je ekspert za bTV.

On je skrenuo pažnju na to da je dijalog između Atine i Skoplja „tinjao više od 20 godina“, ali Grci nisu odstupili od svog stava i nisu dozvolili Makedoncima „da im oduzmu antičku istoriju“.

Bugarska, sa svoje strane, neće dati susedima srednjevekovnu istoriju, dodaje Topalov, i smatra da će nastaviti da brani svoje stav da su do 1944. godine Makedonci sebe smatrali Bugarima.

– Ne bi trebalo da se plašimo što će se pregovori Bugarske i Severne Makedonije nastaviti još nekoliko godina – 10, 15 ili čak 20. Ako Bugarska ima dostojanstva, ona se neće povući kao što se nisu povukli ni Grci. Kao što vidite, Prespanski sporazum je stroži prema toj zemlji, za razliku od našeg sporazuma o dobrosusedstvu između Sofije i Skoplja – istakao je ekspert.

Prema mišljenju Topalova, ima smisla da se pregovori o pridruživanju Severne Makedonije i Albanije Evropskoj uniji vode zasebno, a ne zajedno, jer Tirana priznaje bugarsku nacionalnu manjinu, za razliku od Severne Makedonije.

– Albanija je znatno demokratičnija država od Severne Makedonije koja je totalitarno-komunistička država i nije napredovala ni milimetar od Titovog vremena… Mi pokazujemo toleranciju i priznajemo njihov identitet od 1944. godine, oni su zasebna država, to je istina. Njihov jezik je veštački srpsko-bugarsko-makedonski – mi i njega priznajemo kao i to što ga oni mogu zvati kako žele. Ali kada je reč o istoriji do 1944. godine, ako neki državni službenik ili vlada odstupi od svog stava to će značiti da su izvršili političko samoubistvo – rekao je ekspert.

Podsetimo, Bugarska nije podržala početak pregovora o pristupanju Severne Makedonije Evropskoj uniji, jer, kako tvrde, Skoplje ne poštuje Sporazum o prijateljstvu, dobrosusedstvu i saradnji, Makedonci nisu prestali sa govorom mržnje prema Bugarima i ne priznaju bugarsko poreklo makedonske nacije i jezika.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here