EPA/Georgi Licovski
Skoplje

Severna Makedonija zabranila je imamu džamije u glavnom gradu Albanije Ahmedu Kalaji ulazak u zemlju, što je izazvalo oštre reakcije albanske muslimanske zajednice.

Kalaja je poglavar jedne od istaknutih gradskih džamija, ali mu je odbijen ulazak u Severnu Makedoniju, gde je trebalo da obiđe selo Bojane, prenosi Euraktiv.

Kalaja je rekao da je sa njegovim dokumentima sve bilo u redu, a imao je i službeni poziv da poseti Severnu Makedoniju. Prema njegovim rečima, granična policija ga je obavestila da mu je zabranjen ulazak jer “predstavlja rizik za javni red, nacionalnu bezbednost, javno zdravlje ili međunarodne odnose Republike Severne Makedonije”.

“Putovao sam svuda u Evropi i Velikoj Britaniji i nisam imao problema. Međutim, šovinistička politika Severne Makedonije prema Albancima nema osnove. Možda će reagovati institucije islamskog predstavništva u dve države, ombudsman, ministarstvo spoljnih poslova”, napisao je on na društvenim mrežama.

Kalaja je prisutan na Jutjub kanalu i poznat je kao kontroverzan i “tvrdolinijski verski predstavnik”, a poznat je po svom stavu protiv LGBT osoba i tome što je formirao koaliciju vernika protiv LGBT osoba kako bi “zaštitili porodicu”. Takođe, on je 2015. godine nazvao rat u Siriji “svetim ratom” i pozvao muslimane širom sveta da se pridruže borbi.

Određeni broj Albanaca iz Albanije i sa Kosova, uključujući one koji dolaze redovno u Kalajinu džamiju, navodno je otputovao u Siriju kako bi se borio protiv takozvane Islamske države, a mnogi su ostali u kampovima.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here