pixabay.com

Tokom 2013. godine u Tel Hazoru u Izraelu, arheolozi su otkrili nešto što nisu ni sanjali da će naći toliko daleko od Egipta. Pronašli su ni manje, ni više nego ostatke egipatske sfinge stare 4.000 godina.

Tragači istorijskog blaga su pronašli šape statue, koje stoje na glomaznoj osnovi. Smatra se da su telo i glava namerno uništeni pre više hiljada godina, navodi sajt listverse.com. Pre nego što je neko srušio ovo impozantno znamenje, statua je kažu bila visoka metar i teška pola tona. Niko ne zna otkud u Izraelu egipatska statua. Jedini trag koji je ostavljen za sobom je natpis na bazi koja nosi ime “King Mycerinus”poznatiji kao faraon Mikern.

Vladao je Egiptom oko 2500. p. n. e. Istoričari navode da je malo verovatno da su Tel Hazor osvojili Egipćani. U vreme vladavine ovog faraona, Tel Hazor je bio trgovački centar između Egipta i Vavilona. Imao je vitalni značaj za ekonomsko blagostanje dve najveće sile u toj oblasti. Ljubitelji mističnog tvrde da je statua bila poklon. Ali ne zna se kome je namenjen, kao ni ko je bio toliko kivan i besan da ga razbije. Misterija Sfinge koja je našla utočište oko 1.000 kilometara van Gize u Egiptu i dalje kopka znatiželju ljudi.

Dva pitanja

Sfinga je biće sa telom lava, a glavom sokola, jastreba ili ljudskom glavom. Postoji legenda koja kaže da je Sfinga određivala da li će neko otići u raj ili u pakao. Njena pitanja su glasila: “Da li ste našli radost u životu?” i “Da li je vaš život nekome doneo radost?” Ako su oba odgovora bila “da”, osoba bi išla direktno u raj.

Izvor:
A. Šišić

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here