EPA/Mark R. Cristino
Predsednik Kine Si Đinping

Kineski predsednik Si Đinping očekivano ostaje na vrhu partije, ali ne samo to – u užem rukovodstvu sada su samo njemu odani ljudi. Kongres je pokvario jedino incident sa bivšim predsednikom Huom, prenosi Dojče vele.

Šef kineske države i partije Si Đinping po treći put je izabran za generalnog sekretara Komunističke partije što je istorijski događaj – niko nije imao vlast toliko dugo još od Mao Cedunga.

Centralni komitet je, prema očekivanjima, ponovo izabrao Sija (69) čime je prekršeno i nepisano pravilo o starosnoj granici. Pre četiri godine je Si isposlovao da predsednik zemlje sme imati više od dva mandata i time utro put za neprikosnovenu vladavinu.

“Pravi moderni imperator”

– Ovo je rađanje neograničenog vrhovnog vođe“, ocenio je Jang Žang, profesor vašingtonske Škole za međunarodne poslove. “Si je sada pravi moderni imperator”, napisao je Jang na Tviteru.

Ovog stručnjaka je jedino iznenadilo što su u vrhušku Komunističke partije izabrani stoprocentno Sijevi ljudi od poverenja i da se među njima ne nazire naslednik. “Si je premlad da bira naslednika. Njegovi ministri nemaju interesa da predlože nekog. Potencijalni kandidati se ne usuđuju da istaknu kandidaturu”, piše profesor.

Kako ocenjuje, ovo sve može značiti ne još jedan mandat za čoveka čvrste ruke, već zapravo doživotnu vladavinu.

Li Kiang novi premijer?

U moćnom stalnom sazivu Politbiroa će od sada prvi do Sija biti šef šangajskog odbora partije Li Kiang (63), što će mu verovatno doneti premijersko mesto u martu iduće godine. Taj izbor je iznenađenje jer je Li bio na udaru kritika zbog haotičnog lokdauna u lučkoj metropoli.

Dosadašnji premijer Li Kećiang (67) je pak iznenađujuće ispao iz najužeg kruga moći pošto više neće biti u Centralnom komitetu.

Tako se okončao sedmodnevni kongres partije koji se održava svakih pet godina u Pekingu. Ukupno 2.300 delegata bespogovorno je izglasalo promene partijskog statuta kojima se traži apsolutna lojalnost Siju. Kongres je odlučio da se ojača vojska i da se odlučno bori protiv težnji Tajvana za nezavisnošću. Peking smatra ostrvo delom svoje teritorije.

Na kraju dvadesetog kongresa se Si Đinping obratio delegatima rečima: “Usudite se na borbu, usudite se na pobedu.”

Jedan bizarni incident

Koreografiju kongresa, inače isplaniranu do tančina, poremetio je incident sa bivšim predsednikom Hu Đintaom (79). Već star i krhkog zdravlja, Hu je naizgled protiv svoje volje izveden sa podijuma pre nego što se glasalo o Sijevom trećem mandatu.

Na kraju su ga poslužitelji jedva izveli. Hu je pokušao da odnese neke papire sa stola, ali mu ih je Si istrgao iz ruke.

Bivšeg predsednika Hua Đintaoa izvode iz sale

“Ne znamo šta je bio razlog Huovog ponašanja – da li je hteo da se opire Sijevom grabljenju moći ili je to naprosto nesrećan trenutak za jednog starog čoveka”, rekao je Nil Tomas iz Evroazijske grupe.

Državni mediji su preneli da se Hu nije osećao dobro. Ali, cenzura je odmah počela da radi, pa je tako na kineskoj društvenoj mreži Veibo bilo nemoguće objaviti poruku koja sadrži ime bivšeg šefa države i partije.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here