EPA
Si Đinping

Predsednik Kine Si Đinping izjavio je da je njegova zemlja spremna da radi sa SAD u korist obe strane, izvestila je kineska državna televizija, uoči njegovog mogućeg sastanka sa američkim predsednikom SAD Džozefom Bajdenom u Indoneziji, na samitu G20.

– Kao velike sile, Kina i SAD treba da ojačaju komunikaciju i saradnju kako bi pomogle u obezbeđivanju stabilnosti u svetu – rekao je Si juče u poruci skupu Nacionalnog komiteta za američko-kineske odnose.

Radio Slobodna Evropa podseća da se dve zemlje sukobljavaju oko kineske politike prema Tajvanu, odnosa Kine s Rusijom i nedavno, napora SAD da spreče svoje kompanije za proizvodnju poluprovodnika da prodaju tehnologiju kineskim.

Kina je nezadovoljna i zbog niza poseta američkih kongresmena Tajvanu, ocenjujući da Sjedinjene Države šalju „opasne signale“ ostrvu, koje Kina smatra svojim.

Si, koji je upravo dobio treći mandat na mestu lidera vladajuće Komunističke partije u drugoj po veličini svetskoj ekonomiji, osudio je strano mešanje na Tajvanu i nedavno rekao da se Kina nikada neće odreći prava da upotrebi i silu da stekne kontrolu nad njim.

Američka administracija, nakon što je Si obezbedio svoj treći mandat tokom vikenda, naglasila je važnost održavanja otvorenih linija komunikacije sa Kinom.

Očekuje se da će Si i Bajden prisustvovati samitu G20 na Baliju u Indoneziji u novembru, ali nisu zvanično objavljene informacije o mogućnosti njihovog sastanka.

1 COMMENT

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here