EPA/Chris Ratcliffe
Si Đinping

Veliko prijateljstvo Srbije i Kine, kako su ga nazvali predsednici obeju zemalja Si Đinping i Aleksandar Vučić, “čelično”, potvrdilo se u doba pandemije virusa korona, kada na molbu Vučića Siju zvanični Peking priskače Beogradu u pomoć.

Da predsednik Narodne Republike Kine voli Srbiju dokazao je i tokom posete Beogradu 2016. godine.

– Osećam se kao kod svoje kuće – rekao je tada.

Si Đinping je rođen u Pekingu, 1. juna 1953. godine kao mlađi sin Si Čongsuna, komunističkog veterana, jednog od osnivača komunističkog gerilskog pokreta u provinciji Šansi i bivšeg zamenika premijera NR Kine. Njegov otac se nalazio na crnom spisku tokom Kulturne revolucije od 1966. do 1976, pre nego što se vratio na političku scenu, zalažući se za reforme u Kini.

Si Đinping je na Univerzitetu Ćinghua stekao 1979. godine diplomu iz hemijske tehnologije, gde je kasnije doktorirao prava. Komunista je postao kao devetnaestogodišnjak učlanivši se u Savez komunističke omladine, a član Komunističke partije Kine, 1974. Generalni je sekretar KP Kine, član Politbiroa Stalnog Centralnog komiteta KP Kine i predsednik Centralne vojne komisije.

U njegovoj političkoj karijeri je zabeleženo da je od 1982. služio u nekoliko kineskih provincija, a 1990. postao je predsednik Partijske škole u Fudžouu. Za guvernera provincije Fiđen imenovan je 2000. godine, a od 2002. je član Petnaestog sastava CK KP Kine. U 2007. je kratko bio sekretar KP u Šangaju i na 17. kongresu postao jedan od devet članova Politbiroa Stalnog Centralnog komiteta KP Kine, što ga je učinilo jednom od najuticajnijih ličnosti u kineskoj politici.

Za potpredsednika Kine je izabran 15. marta 2008, predsednik zemlje postao je 14. marta 2013. sa 2.952 glasa za, jednim protiv i tri odsutna. Sada je u drugom petogodišnjem mandatu na čelu najmnogoljudnije zemlje sveta, a pošto je 2018. brisana stavka prema kojoj šef države može da ima samo dva uzastopna mandata, zemlju bi, kako se spekuliše, mogao da vodi doživotno.

Na kongresu povodom 95 godina od osnivanja KP Kine, pozvao je Rusiju u vojni savez kako bi se “okončale imperijalističke pretenzije Zapada”, i stalo na put osvajačkim ambicijama SAD do 2026. godine.

Bio je oženjen dva puta. Sa Ke Linging, ćerkom diplomata Ke Huaa, ambasadora NR Kine u Londonu, venčao se 1979, a brak se 1982. završio razvodom. Potom se 1987. oženio sa Peng Ljuan, nekada popularnom pevačicom vojnog orkestra koja ima čin generala i dugo je u Kini bila poznatija od muža. Prva dama koja je nosila epitet najlepše Kineskinje, veliki je pobornik mode i nazivaju je savremena Džeki Kenedi. O njoj neretko pišu lajfstajl magazini u Kini i predstavljaju je kao veliku pop zvezdu.

Si Đinping s Peng Ljuan imaju kćer Si Mingze. Kako su je nazvali “prva ćerka Kine” studirala je od 2010. do 2014. na prestižnom američkom Harvardu pod pseudonimom i bila je okružena gomilom obezbeđenja. Opisivali su je kao “studioznu i diskretnu”, a sudeći prema retkim fotografijama prava je lepotica. Ne voli da se eksponira u javnosti.

Si je odlikovan je Ordenom Republike Srbije Prvog stepena, a priznanje mu je svečano uručeno u junu 2016. prilikom državne posete Srbiji.