Si: Razvoj privatnog sektora, bez povratka u plansku ekonomiju

Epa/Chris Ratcliffe/Pool

Kineski predsednik Si Ðinping izjavio je danas da se privatni sektor u Kini razvio uprkos mnogim teškoćama, a da je to ostvareno zahvaljujući prednostima socijalizma sa kineskim karakteristikama.

Si je na sastanku sa političkim savetnicima iz ekonomskih krugova koji su učestvovali na Trećem zasedanju 13. Svekineskog narodnog političkog konsultativnog saveta, rekao da tržište mora da igra odlučujuću ulogu u raspodeli resursa, a istovremeno vlada mora da bolje igra svoju ulogu, prenosi Međunarodni kineski radio (CRI)

– Primetili smo iz praksi reformi da ne smemo da se vratimo na put planske ekonomije. Potrudimo se da bolje kombinujemo ulogu tržišta i ulogu vlade – rekao je Si koji je i Generalni sekretar Centralnog komiteta Komunističke partije Kine.

On je istakao da, uprkos rastu protekcionizma u svetu, Kina insistira na multilateralizmu i demokratizaciji međunarodnih odnosa, da odlučno unapređuje ekonomsku globalizaciju ka pravcu otvaranja, inkluzivnosti, ravnoteže i saradnje od zajedničkih interesa.

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime