U. Raš
Mnogi nastradali na poledici

Ceo region zahvatio je talas hladnog vremena, a na mnogim mestima su izmerene temperature i niže od minus 20 stepeni Celzijusa. U Srbiji je najhladnije bilo u Sjenici, gde je podeok spustio na minus 24 stepena, a od hladnoće je pucalo drvo. U Požegi je bilo minus 17, u Kuršumliji, Smederevskoj Palanci i Banatskom Karlovcu minus 16, a na Zlatiboru i u Vranju minus 15 stepeni Celzijusa.

Ledeno jutro svanulo je i u susednoj Bosni i Hercegovini, Sarajevo je okovano je ledom, a u pojedinim delovima grada izmereno je minus 17 stepeni. Zahlađenje je stiglo u Hrvatsku, u Sinju je živa na termometru pokazivala minus 11 stepeni, a u Makarskoj, Dubrovniku i Splitu bilo je nula stepeni. Hladnoća nije mimoišla Severnu Makedoniju, gde je najhladnije bilo u Mavrovskim Hanovima i u Berovu, gde je živa pokazivala minus 20 stepeni. Na Popovoj Šapki bilo je minus 18, a u Bitolju i Krivoj Palanci minus 16 stepeni Celzijusa. Od hladnoće su u Banatu zamrzle brave na automobilima, pa su meštani koji su rano išli na posao masovno kasnili. U ovom delu Vojvodine na snazi je crveni meteoalarm, kao i na području jugoistočne Srbije i Kosova i Metohije. U drugim delovima zemlje je aktiviran je narandžasti meteoalarm. Sneg i led su okovali drumove, pa je zabranjen saobraćaj za teretna vozila preko Debelog Brda i Tare. Usled novih snežnih padavina, niskih temperatura i mestimične pojave leda na kolovozima saobraćaj se na planinskim prevojima u zapadnoj Srbiji odvija otežano.

– Svi putevi su prohodni, putari i mehanizacija su sve vreme u pripravnosti, a na deonici preko Debelog Brda i Tare na snazi je zabrana kretanja za teretna vozila – kažu putari iz Užica.

Hladno vreme nateralo je građane da uključe i dodatne grejalice pa je povećana potrošnja struje. I pored toga stanovi su bili prohladni, naročito u starijim zgradama i kućama. Od kako su Srbiju pogodili ledeni dani, na odeljenju ortopedije Urgentnog centra u Beogradu značajno je povećan broj pregleda i prijema zbog povreda zadobijenih padovima na ledu, rekao je doktor Urgentnog centra Marko Vučetić, te naglasio da se najčešće radi o starijim pacijentima s povredama ručnog i ramenog zgloba, kao i kuka. Kad su u pitanju građani koji su pali, ali nisu potražili stručnu pomoć, doktor je upozorio da povređeni, ukoliko se dan ili dva posle pada pojavi otok i intenzivniji bol, moraju da se jave lekaru.

Već od danas kreće blagi porast temperatura, kaže direktor Republičkog hidrometeorološkog zavoda Jugoslav Nikolić i ističe da ne postoji rizik za ekstremno hladne talase i ekstremne velike količine padavine. Od četvrtka se, prema njegovim rečima, očekuje dalji porast dnevnih temperatura koje bi se kretale od 3 do 8 stepeni. Za kraj nedelje, Nikolić prognozira slabu kišu, koja bi pojačala otapanje preostalog snežnog pokrivača.

Rekordnih -33 stepena u Crnoj Gori

Ledeno je i u Crnoj Gori, gde je izmerena rekordno niska temperatura od 33,2 stepena Celzijusa, u mestu Kosanica u opštini Pljevlja, potvrdio je Dušan Pavićević, šef Meteo centra Televizije Vijesti. Žitelji ovog sela nisu bez preke potrebe ozlazili iz kuća zbog opasnosti od smrzavanja. Do sada je najniža zabeležena temperatura u Crnoj Gori bila izmerena 1985. godine u Rožajima i to minus 32 stepena.