EPA/PAUL MILLER
Mark Veber na Lučkom mostu

Veliki rivalitet između dva najveća australijska grada traje već decenijama i meri se gotovo svime što čoveku može da padne na pamet.

Koji grad je lepši, koji je poželjniji za život, gde su bolji restorani, ko ima bolju kafu, ko je bolji u sportu, gde su ugledniji univerziteti – samo su najčešći od nebrojeno mnogo poređenja.

Kako sada stvari stoje, rivalstvo će uskoro dobiti novo poglavlje, koje bi moglo naročito da zaboli stanovnike Melburna, pod uslovom da Sidnej uspe u nameri da preotme trku Formule 1.

Naime, kako saznaje Kanal 7, Vlada NSW razmatra mogućnost da podnese prijavu za dobijanje prava na organizaciju trke najbržeg cirkusa na svetu, kada na kraju 2025. istekne ugovor koji država Viktorija ima sa organizatorom Formule 1.

Plan je da se ponudi ulična trka, poput one čuvene u Kneževini Monako, koja se već decenijama vozi kroz centar Monte Karla. Od ranije je poznato da ideja korišćenja Lučkog mosta u svrhe trke Formule 1 nije izvodljiva, jer je očigledno da najpoznatiji most u Australiji nije bezbedan za tako nešto.

To je potvrđeno i 2005. kada je tadašnji vozač Vilijamsa Mark Veber prvi provozao bolid preko masivnog mosta.

Navodno, razmatra se ideja da trka ide ulicama oko sidnejske luke, da prolazi kroz najstariji deo grada Roks, pa zatim ispod mosta i dalje kroz novi, moderni Barangaru. Bolji poznavaoci zahteva Formule 1 smatraju da će ovakva ideja biti teško izvodljiva jer su mnoge ulice u Sidneju prilično uske, a teško da bi negde mogla da se napravi ciljna ravnina, s tribinama i pit stopovima za timove.

Dakle, bilo bi potrebno da se u naredne četiri godine obave značajni radovi kako bi mogla da se odredi zadovoljavajuća, a istovremeno i bezbedna trasa za trku.

U jedno nema sumnje, televizijski kadrovi fantastičnih sidnejskih zaliva i simbola grada kao što je Opera, oko kojih jure bolidi Formule 1, bila bi istinski spektakl za publiku širom sveta.

S druge strane, Melburnu koji na Albert Parku ima dokazano idealne uslove, ne ide na ruku činjenica da je već dve godine zaredom Vlada Viktorije otkazala trku zbog kovida. To se nije dopalo čelnicima Formule 1, koji su u jednom trenutku čak razmatrali mogućnost da raskinu ugovor ili da ne produže postojeći kada 2025. bude istekao.

Za narednu godinu Formula je čak promenila kalendar i pomerila Veliku nagradu Australije za april, kako bi Melburnu omogućila dovoljno vreme posle izlaska iz lokdauna da se pripremi njeno održavanje.

– Očekujemo da će se pojaviti interesovanje drugih gradova – potvrdio je direktor Ozi gran prija Ednrju Vestakot i dodao da je cilj da se dobri odnosi sa Formulom 1 zadrže i da trka ostane u Australiji i posle 2025.

Prvi domaćin trkama Formule 1 u Australiji bio je Adelajd, gde se tradicionalno vozila poslednja runda šampionata, od 1985. do 1995, da bi Melburn preuzeo ovaj svetski spektakl 1996. Tada je došlo i do promene u kalendaru, pa se u Melburnu uvek vozila prva trka sezone.

Posebno će ostati upamćene dve trke u Adelajdu u kojima je direktno odlučeno pitanje šampiona. Prvo je 1986. Alan Prost uzeo titulu ispred Najdžela Mensela, a 1994. Mihael Šumaher je postao prvak ispred Dejmona Hila.

Dva neuspela pokušaja

Ovo nije prvi put da je NSW zainteresovan da dovede najbolje vozače sveta u Lučki grad, ali su oba dosadašnja pokušaja bila neuspešna. Prvo je 2010. godine tadašnja premijerka ove države Kristina Kenili objavila plan da se Formula 1 vozi u Houmbušu i to kao noćna pod reflektorima.
Pošto ideja nije prošla, 2015. je tadašnji premijer Majk Berd navodno predvideo 180 miliona dolara iz budžeta, kako bi se trka Formule od 2021. godine premestila u Sidnej. Ni ovaj pokušaj nije prošao, pa ostaje da se vidi da li će treća biti sreća za glavni grad Novog Južnog Velsa.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here