Sijalice iz olupina rade posle 64 godine!

0

Kada je Nemačka povlačila svoju flotu iz Crnog mora preko Dunava, u napadu kod Prahova, potonulo je blizu 200 njenih brodova koji se usled niskog nivoa vode poslednjih godina pojavljuju na površini. Predsednik opštine Prahovo želi da od toga napravi turističku atrakciju, a meštani veruju da u olupinama, osim sijalica, leži potonulo blago.

 

Direktor hidrocentrale "Đerdap 2" koja se nalazi u blizini olupina, Zoran Krsenković, kaže da su priče o još neotkrivenom blagu u olupinama bajke, ali da nije tajna da ronioci već godinama iz olupina izvlače sijalice koje su nekim čudom i posle toliko godina sasvim ispravne.

 

Iako deluje kao atrakcija, ovo mesto postalo je veoma opasno za međunarodni saobraćaj zbog mogućnosti sudara sa olupinama. Usled klimatskih promena nivo Dunava kod Prahova je znatno opao, pa su se na vodenoj tromeđi između Srbije, Rumunije i Bugarske na površini pojavile olupine nemačkih brodova.

 

Stručnjak iz Holandije, Roberto Zaneti, istraživao je tu oblast šest godina i zaključio da najmanje 21 brod leži na tromeđi. On je procenio da je potrebno oko 30 miliona evra da se olupine iznesu. Evropska banka za rekonstrukciju htela je da odobri kredit, ali tadašnje srpske vlasti nisu pokazale veće interesovanje za to, rekao je Zaneti nemačkim medijima.

 

S obzirom da olupine nisu izvađene predsednik opštine Prahovo, u kojoj je nivo Dunava najniži i gde su olupine najvidljivije, želi da od toga napravi turističku atrakciju i tako obezbedi prihode opštini koja je inače spada u veoma siromašne.

 

Da bi se to dogodilo, potrebno je da granična policija i policijska stanica u Negotinu koje su nadležne za luku Prahovo daju saglasnost da je bezbedno da stranci razgledaju olupine.

 

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here