EPA/Andrej Čukić
Peter Sijarto

Mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijatro kazao je da usporavanjem evropskih integracija Srbije Brisel pravi fatalnu grešku, a stabilnost i mir na Zapadnom Balkanu je i nacionalni interes Mađarske.

On je posle razgovora sa ministarkom za evropske integracije Jadrankom Joksimović rekao da je u sadašnjim okolnostima Evropskoj uniji potrebno proširenje.

– Suočavamo se sa izazovima koji su izazvali najznačajniju bezbednosnu krizu ovde u Evropi poslednjih decenija. Ako Evropska unija želi da unapredi sopstvenu bezbednost, mora da se širi, a pravac tog širenja je jasno ka Zapadnom Balkanu – rekao je Sijarto.

Sijarto je izjavio i da su zemlje Zapadnog Balkana svesne da nestabilnost u tom regionu može izazvati ozbiljne probleme.

– Stabilnost i miran i uravnotežen razvoj ovog regiona za nas je nacionalni interes, a jasno je i da je Srbija stvarna stabilizirajuća snaga na Zapadnom Balkanu – rekao je mađarski ministar, insistirajući na tome da evropske integracije Srbije i pristupanje EU mogu da pomognu stabilizaciji čitavog regiona.

Sijarto je pozvao EU da ubrza pristupne pregovore sa Srbijom.

On je rekao da bi sa Srbijom trebalo otvoriti osam novih pristupnih poglavlja pre kraja češkog predsedavanja EU, kako bi 30 od 35 poglavlja moglo da bude otvoreno i da “možemo da napravimo pravi napredak”.

Mađarski ministar je naveo i da ako bi se pristupni pregovori Srbije nastavili sadašnjim sporim tempom “zbog Brisela”, procedura pristupanja bi se produžila za nekoliko godina, a to, kako je naglasio, “nije ni u čijem interesu”.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here