Tanjug/AP
Peter Sijarto

“Ljubomorni smo na tesne odnose koje zapadnoevropske zemlje neguju sa Rusijom”, izjavio je šef mađarske diplomatije Peter Sijarto povodom kritika na račun Budimpešte zbog saradnje sa Moskvom i dodao da druge evorpske zemlje sa Rusijom “ispod žita” zaključuju ogromne poslove.

Sijarto je, u intervjuu austrijskoj agenciji APA, kazao da se po ovom pitanju meri dvostrukim aršinima. Ocenio je i da Austrija ima jasno tesnije ekonomske kontakte sa Rusijom nego Mađarska.

– Naravno prikriveno. Povremeno se kaže nešto kritički, ali ispod žita se zaključuju ogromni poslovi – naglasio je Sijarto.

On je podvukao i značaj investicija iz Azije po njegovu zemlju.

– Otvaranje ka istoku je apsolutni uspeh – konstatovao je Sijarto navodeći da je prošle godine, na primer, Južna Koreja postala glavni investitor godine u Mađarskoj i time pretekla Nemačku.

– Bilo nam je važno da “haj-tek” firme sa istoka barem razmisle da investiraju u Mađarsku – objasnio je on.

Kritiku SAD i zapadne Evrope zbog tesnih ekonomskih kontakata Mađarske sa Kinom ocenio je licemernim.

– U Mađarskoj trenutno postoji 16 značajnih kineskih investicija, od kojih su 12 preduzete od nekadašnjih američkih i zapadnoevropskih kompanija koje su Kinezi kupili. Ako zapadnoevropske zemlje i SAD ne žele da Kina ekonomski predvodi, onda ne bi trebalo svoja preduzeća da prodaju – poručuje Sijarto.

Kada je reč o politici prema migrantima podvukao je da Budimpešta smatra da očuvanje evropske hrišćanske kulture mora biti prioritet Evrope i zbog toga je potrebna zaštita, a tako i fizička, to jest obezbeđivanje granica. Pokušaji uspostavljanja zajedničke evropske politike migracije, prema njegovim rečima, su propali.

– Ne može se nikome oduzeti pravo da sam odlučuje sa kojom nacijom želi da živi i koga želi da pušta u svoju zemlju – zaključio je Sijarto.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here