Tanjug/AP
Ministar inostranih poslova Mađarske Peter Sijarto

„Ljubomorni smo na tesne odnose koje zapadnoevropske zemlje neguju sa Rusijom“, izjavio je šef mađarske diplomatije Peter Sijarto povodom kritika na račun Budimpešte zbog saradnje sa Moskvom i dodao da druge evorpske zemlje sa Rusijom „ispod žita“ zaključuju ogromne poslove.

Sijarto je, u intervjuu austrijskoj agenciji APA, kazao da se po ovom pitanju meri dvostrukim aršinima. Ocenio je i da Austrija ima jasno tesnije ekonomske kontakte sa Rusijom nego Mađarska.

– Naravno prikriveno. Povremeno se kaže nešto kritički, ali ispod žita se zaključuju ogromni poslovi – naglasio je Sijarto.

On je podvukao i značaj investicija iz Azije po njegovu zemlju.

– Otvaranje ka istoku je apsolutni uspeh – konstatovao je Sijarto navodeći da je prošle godine, na primer, Južna Koreja postala glavni investitor godine u Mađarskoj i time pretekla Nemačku.

– Bilo nam je važno da „haj-tek“ firme sa istoka barem razmisle da investiraju u Mađarsku – objasnio je on.

Kritiku SAD i zapadne Evrope zbog tesnih ekonomskih kontakata Mađarske sa Kinom ocenio je licemernim.

– U Mađarskoj trenutno postoji 16 značajnih kineskih investicija, od kojih su 12 preduzete od nekadašnjih američkih i zapadnoevropskih kompanija koje su Kinezi kupili. Ako zapadnoevropske zemlje i SAD ne žele da Kina ekonomski predvodi, onda ne bi trebalo svoja preduzeća da prodaju – poručuje Sijarto.

Kada je reč o politici prema migrantima podvukao je da Budimpešta smatra da očuvanje evropske hrišćanske kulture mora biti prioritet Evrope i zbog toga je potrebna zaštita, a tako i fizička, to jest obezbeđivanje granica. Pokušaji uspostavljanja zajedničke evropske politike migracije, prema njegovim rečima, su propali.

– Ne može se nikome oduzeti pravo da sam odlučuje sa kojom nacijom želi da živi i koga želi da pušta u svoju zemlju – zaključio je Sijarto.

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime