Kosovo online
Ministar spoljnih poslova Mađarske Peter Sijarto

Odluka Evropske unije da preusmeri prihode od zamrznute ruske imovine za kupovinu oružja za Ukrajinu, zaobilazeći mišljenje Mađarske, predstavlja bestidno prelaženje crvenih linija i kršenje pravila EU, izjavio je mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto.

– Danas je objavljeno da će EU iskoristiti ukupno 1,4 milijarde evra iz Evropskog mirovnog fonda za finansiranje isporuka oružja Ukrajini, uprkos činjenici da se Mađarska sa tim ne slaže. Pritom je, u potpunosti kršeći pravila EU, Mađarska jednostavno isključena iz donošenja odluke – rekao je Sijarto mađarskim novinarima posle sastanka ministara spoljnih poslova EU u Luksemburgu.

Prema njegovim rečima, to je deo prihoda od zamrznute ruske imovine, koje je EU odlučila da pošalje Ukrajini, bez obzira na glasačko pravo Mađarske, koja je ranije na drugom sastanku bila uzdržana od glasanja o tom pitanju.

– Ovo je jasna crvena linija, nikad ranije se nije dogodilo tako besramno kršenje opštih pravila EU – rekao je Sijarto, dodajući da su oni koji najglasnije brane vladavinu prava i demokratiju bili upravo ti koji su najviše podržali isključenje Budimpešte iz faktora odlučivanja.

Šef mađarske diplomatije je napomenuo i da mađarski advokati rade na adekvatnom odgovoru na ponašanje rukovodstva EU.

– Isključivanje zemlje-članice iz procesa donošenja odluke koja zahteva jednoglasnost, pod izmišljenim izgovorom, moglo bi da postane opasan presedan u dugoročnoj perspektivi za ceo proces donošenja odluka u EU – naglasio je Sijarto.

On je dodao da Mađarska neće odobriti izdvajanje 6,5 milijardi evra iz Evropskog mirovnog fonda za oružje Ukrajini dok se ne zaustavi diskriminacija mađarskih firmi.

Ministar je napomenuo da je, prema poslednjim vestima, u Ukrajini počeo proces protiv mađarskog farmaceutskog koncerna „Gedeon Rihter“, kao i da se sastavlja novi spisak sličan „spisku međunarodnih sponzora rata“, na kojem su se ranije nalazila i mađarska preduzeća.

Prema njegovim rečima, Mađarskoj je potrebna garancija da mađarske kompanije neće ponovo biti na crnoj listi u budućnosti. Mađarske vlasti odavno su pozvale delegaciju ukrajinskog Nacionalnog antikorupcijskog biroa u Budimpeštu na pregovore, ali se Ukrajinci nisu odazvali pozivu, dodao je on.

Šta kažu u Stejt departmentu

Temu zamrznute ruske imovine prokomentarisao je i američki Stejt department. Pomoćnik državnog sekretara za evropska i evroazijska pitanja Džejms O’Brajen izjavio je da Vašington smatra da će prihodi od zamrznute ruske imovine omogućiti Ukrajini da nastavi borbena dejstva do 2025. godine.

– Videli smo kako su se zemlje G7 složile da sakupe resurse neophodne za nastavak ove borbe. Nadamo se da će ta odluka uskoro biti potvrđena. Ona se sastoji u tome da se prihod od zamrznute ruske imovine koristi za stvaranje kreditnog mehanizma koji će Ukrajini omogućiti da dobije od 50 do 60 milijardi dolara, a istovremeno će moći da nastavi borbu do 2025. godine – rekao je američki zvaničnik na brifingu za novinare.

Podsetimo, nakon saopštenja ministarke spoljnih poslova Belgije Hađe Labib da su zemlje EU postigle konačan dogovor o korišćenju prihoda od zamrznute ruske imovine, visoki predstavnik za spoljnu politiku i bezbednost EU Žosep Borelj obećao je da će sredstva stići već sledeće nedelje.

Kako je rekao, odluka da se prihodi od ruske imovine koriste za vojnu pomoć Kijevu moguća je bez jednoglasne odluke, što omogućuje da se izbegne mađarski veto.

5 COMMENTS

 1. E, to je demokratija. Budi lopov, podeli tuđe pare kao svoje i zabrani svakom ko je protiv takvog lopovluka da glasa. Nikad gora Evropska unija jer njena reč ne vredi ništa.

 2. Па СД је наредио ЕУ да узму руске паре које су заплијенили и да наоружају Украјину

 3. NIŠTA RUSOFILI BLEBETANJEM NEĆETE PROMENITI!!!SRBIJA JE U EVROPI U EU MEĐU SVOJIMA!!!
  ŽIVELA AMERIKA, EVROPSKA UNIJA, SRBIJA I UKRAJINA U EU!
  ISTINA SE NE MOŽE MENJATI, ONA JE UVEK ISTA.
  MI SRBI SMO U EU! SVI SRBI ZNAJU, EVROPA JE NAŠA KUĆA, U TO NEMA SUMNJE A I MI SRBI SMO NJENI UKUĆANI.
  SRBIJA JE NA ZAPADU, U EVROPI, U EU, MEĐU SVOJIMA, SVOJOM BRAĆOM ! ŽIVELA EVROPA! ŽIVELA AMERIKA! ŽIVELA SRBIJA, EVROPSKA NATO SRBIJA, ŽIVELA EVROPSKA UNIJA SA SRBIJOM U NJOJ… EVROPSKA NATO SRBIJA, KONAČNO SVOJA NA SVOME MEĐU SVOJIMA. ONI KOJI NE VOLE NAŠ ZAPAD TREBA DA BOJKOTUJU ISTI, TAKO ŠTO ĆE ISTOK PODRŽATI UNIŠTAVAJUĆI (CEPAJUĆI) NAŠE ZAPADNE EVRE I DOLARE A TRAŽITI PLATU U RUBLJAMA I JUANIMA, TRAŽITI POSAO NA ISTOKU U rUSIJI I kINI I NARAVNO sEVERNOJ kOREJI, GDE SE RADNIČKA PRAVA VEOMA POŠTUJU. A I SVE OSTALO LOŠE ZAPADNO,OD AUTOMOBILA,GARDEROBE, TEHNIKE,,,, MENJATI ZA BOLJE ISTOČNO. PATRIOTE, POZOVITE ROĐAKE PATRIOTE DA SA NAŠEG ZAPADA IDU DA RADE NA ISTOK, DA SE KOD NAS NE MUČE RADEĆI ZA BEZVREDNE PRLJAVE EVRE I DOLARE I DA VIŠE DOPRINOSE VOLJENOM ISTOKU…ŽIVELA EVROPSKA NATO UKRAJINA!!! USKORO SAMO EVRO I U SRBIJI!!!

  NE MOŽEMO MI SRBI DA ODNESEMO SRBIJU SA ZAPADA IZ EVROPE I EU NA ISTOK ALI MOŽE DA SE ODSELI (ODNESE SEBE) ONAJ KOME SE TO NE SVIĐA!!! SRBIJA JE SRCE EVROPE! ŽIVELA EVROPSKA SRBIJA!!!

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here