EPA/Darek Delmanowicz
Peter Sijarto

Ministar spoljnih poslova Mađarske Peter Sijarto smatra da situacija u Ukrajini stvara opasnost od direktnog vojnog sukoba Rusije i NATO i trećeg svetskog rata.

– Pre dve nedelje, samo zahvaljujući strpljivosti i odgovornosti poljskih lidera, izbegli smo košmar kao što je treći svetski rat – rekao je Sijarto, podsećajući na pad ukrajinske rakete na teritoriju Poljske.

“Nažalost, taj rizik postoji sve dok traje rat u Ukrajini. Zato moramo da uradimo sve da sprečimo da se ikada dogodi direktni sukob Rusije i NATO”, napisao je ministar na društvenim mrežama.

Sijarto će učestvovati na sastanku ministara spoljnih poslova NATO u Bukureštu 29. i 30. novembra. Na samitu će se razgovarati o situaciji u Ukrajini, ulasku Švedske i Finske u NATO, kao i jačanju vojnog potencijala Alijanse.

Incident u Poljskoj

Poljski mediji su 15. novembra javili da su dve rakete pale u Lublinskom vojvodstvu na granici sa Ukrajinom, pri čemu su dve osobe poginule. Ministarstvo spoljnih poslova zemlje saopštilo je da je raketa koja je pala u Poljskoj ruske proizvodnje. Ta informacija nije potvrđena u SAD, a nakon toga je predsednik SAD Džozef Bajden saopštio da, prema preliminarnim informacijama, nije tačna verzija da je u pitanju ruska raketa.

Rusko Ministarstvo odbrane saopštilo je da tog dana nije bilo napada na ciljeve u blizini ukrajinsko-poljske granice, a objavljene fotografije nekih krhotina nemaju nikakve veze sa ruskim oružjem. Fotografije objavljene u Poljskoj sa mesta incidenta u Pševodovu nedvosmisleno ukazuju da su tamo pali fragmenti rakete ukrajinskog PVO sistema S-300, istakli su u Ministarstvu.

Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski prvobitno je izjavio da je siguran da Kijev nije umešan u incident u Poljskoj. Međutim, ubrzo posle toga je rekao da nije 100 odsto siguran šta se dogodilo.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here