EPA/Darek Delmanowicz
Peter Sijarto

Ministar inostranih poslova Mađarske Peter Sijarto izjavio je da bi ostavka bila normalna reakcija evropskih lidera koji su podržali sankcije, približavajući tako privrede recesiji.

– Evropska unija želi nove sankcije samo da bi nekako opravdala svoje pogrešne odluke koje su štetne, jer će nakon objava da sankcije predstavljaju ćorsokak, biti potrebno imenovati odgovorne – prenela je Sijartovu izjavu agencija MTI.

Mađarski ministar je istakao da je uvođenje sankcija bio najgori odgovor EU na početak specijalne operacije Rusije u Ukrajini i pozvao je građane Mađarske da se tokom nacionalnih konsultacija izjasne protiv njih.
– Mađarska kupuje gas od Rusije, jer je bez njega fizički nemoguće rešiti problem snabdevanja gasom, zato što je takva infrastruktura u ovoj oblasti – dodao je on.
Prethodno je mađarski premijer Viktor Orban izjavio da je već popunio onlajn anketu u kojoj je negativno odgovorio na sva pitanja.
Orban je krajem septembra izjavio da Mađarska prva u Evropi uvodi nacionalne konsultacije kako bi saznala šta njeni građani misle o evropskim sankcijama Rusiji.
Prema njegovim rečima, cene u Evropi bi se dvostruko smanjile za nekoliko dana, ako bi EU promenila sankcionu politiku.
Nacionalne konsultacije u Mađarskoj trajaće do 9. decembra.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here