Tanjug/AP
Peter Sijarto

Srbija je ključna država Zapadnog Balkana i njeno članstvo u EU je od strateške važnosti, izjavio je danas šef mađarske diplomatije Peter Sijarto, dok njegov hrvatski kolega Gordan Grlić Radman kaže da tome mora da prethodi rešavanje otvorenih pitanja.

– Što se tiče ulaska Srbije u Evropsku uniju, želim da kažem da Mađarska proširenje smatra jednim od najvažnijih evropskih politika. Mislim da bez proširenja EU ne može vratiti svoju snagu – rekao je Sijarto odgovarajući na pitanje mađarske novinarke u Velikoj Kanjiži, u Mađarskoj, posle susreta sa Grlić Radmanom.

– Srbija je ključna država Zapadnog Balkana, to je jasno, zato bi njeno članstvo predstavljalo veliku korist za EU –  istakao je mađarski ministar.

Naglasio je da je stabilnost Zapadnog Balkana ključna za Evropu i da se ona može dobiti “prvenstveno integracijom”, a onda je kritikovao spor proces proširenja kao “stratešku grešku” Evropske unije.

– U geopolitici nema vakuuma – ako to neće biti EU, ima i drugih kandidata – zaključio je mađarski šef diplomacije.

Grlić Radman se složio oko potrebe evropske perspektive Zapadnog Balkana, pa tako i Srbije, ali je, prenosi Hina, naglasio da “postoje određena pitanja koja opterećuju bilateralne odnose” Zagreba i Beograda na koje treba dati odgovore pre podrške putu Srbije ka EU.

U tom kontekstu Grlić Radman je pomenuo pitanje nestalih, poboljšanje položaja hrvatske manjine u Srbiji, tako da ona dobije jednak status kao srpska manjina u Hrvatskoj koja ima zagarantovana mesta u parlamentu.

1 COMMENT

  1. Pa Radmane u Kroaciji zivi toliko mnogo Srba,a toliko je i onih koje ste pokatolcili ali su i dalje Srbi tako da je normalno da ih bude u parlamentu.
    S obzirom da u Srbiji zivi veoma mali broj hrvata da bi bili u parlamentu normalno bi bilo da saradjuju sa ostalim manjinama da bi se i njihov glas cuo u parlamentu.
    Ne mozemo ubaciti samo papuce jednog kroacijanca u parlament i dati im glas.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here