Silajdžić je sada No. 1 u BiH

0

Haris Silajdžić
 

Do sada je tu funkciju obavaljao je hrvatski član Željko Komšić, a pre njega srpski član Nebojša Radmanović. Primopredaja dužnosti predsedavajućeg Predsedništva BiH obavlja se rotacijom između tri člana tog tela. Silajdžić će dužnost obavljati u narednih osam meseci, saopšeno je iz Predsedništva BiH.

Silajdžić je uoči i tokom rata u BiH u prvoj polovini 1990-tih, bio ministar spoljnih poslova u vladi u Sarajevu i njen premijer, kao član Stranke demokratske akcije (SDA) Alije Izetbegovića.

Posle raskida sa SDA, Silajdžić je osnovao Stranku za Bosnu i Hercegovinu i 2006. ušao u Predsedništvo BiH. Stranka za Bosnu i Hercegovinu se opisuje kao multietnička liberalna stranka, ali svoju bazu uglavnom ima u bošnjačkim područjima u BiH.

 

Stranka se zalaže za ukidanje Dejtonskog mirovnog sporazuma iz 1995. kojim je okončan rat u BiH, zajedno sa dva entiteta u BiH, Republike Srpske i muslimansko-hrvatske Federacuije BiH, i smatra da bi ih trebalo zameniti jedinstvenom građanskom državom.

 

Silajdžć, koji je doktor istorijski nauka, završio je u Libiji Fakultet arapskog jezika i islamistike, a magistrirao je i doktorirao u Prištini.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here