Silajdžić tera Dodika iz BiH

0

Silajdžić je ovu tvrdnju izrekao nakon izjave lidera Saveza nezavisnih socijaldemokrata i premijera RS Milorada Dodika da je došlo vreme za razgovore o mirnom razdruživanju BiH.

 

 

Kome se ne sviđa u BiH, može da ide, ali ne sme ništa da uzme iz te zemlje: Haris Silajdžić
 

 

Tako su Dodik i Silajdžić poveli novi politički rat u BiH koji će, bez sumnje, trajati sve do oktobarskih izbora. Po ugledu na veoma uspešan recept iz 2006. godine, njih dvojica su sedam meseci pre izbora počeli da se bombarduju terminima poput otcepljenja, ujedinjenja, unitarizacije ili ukidanja, a analitičari procenjuju da će ovaj sukob biti mnogo žešći nego onaj pre četiri godine.

Poruka po Mesićevom receptu

 

Silajdžićeva poruka da svi koji žele mogu otići iz BIH, ali da ne smeju da ponesu ništa iz nje mnoge je podsetila na izjavu donedavnog hrvatskog predsednika Stjepana Mesića koji je svojevremeno rekao da Srbi iz Hrvatske mogu na opancima da odnesu onoliko hrvatske zemlje koliko su je i doneli.
Reči Harisa Silajdžića izazvale su brojne reakcije Srba iz Sarajeva, pa je tako Jovo Janjić, predsednik NVO Demokratska inicijativa sarajevskih Srba, poručio da će iz BiH izaći kad on bude hteo, a ne kad mu to naredi Silajdžić. Gradonačelnik Istočnog Sarajeva Vinko Radovanović poručio je da Srbi ovde žive desetinama vekova, da su na svojoj zemlji i da je nikada neće napustiti.
– Mislimo da bi oni koji su poslednji došli mogli da idu odavde – rekao je Radovanović.

Duhove je prvo uzburkao Dodik koje je poručio da je mnogo primera koji ukazuju na to da BiH nije održiva zemlja i da treba pristupiti nekom drugom konceptu. On je ocenio da je došlo vreme za razgovore o "mirnom razlazu" i "razdruživanju" unutar BiH.

– U BiH se primarno mora osigurati mir i stabilnost, a u okviru toga možemo razgovarati i o mirnim razlazima. Zašto je to nemoguća varijanta? Zašto mora biti samo ona varijanta za koju neki stranci misle da je moguća? – rekao je Dodik.

On je naveo da vlasti RS poštuju Dejtonski mirovni sporazum, ali da su spremne za razgovor o svim mogućim rešenjima.

– Kao što raspravljamo u butmirskom neprihvatljom paketu ustavnih promena, mislimo da je isto tako vreme za raspravu o tome kako da se BiH mirno razdruži – rekao je Dodik priznavši da za svoju ideju ne očekuje podršku međunarodne zajednice.
 

Odmah je usledio žestok Silajdžićev odgovor.

– To je samo retorika, to su samo izjave koje ne mogu da imaju ikakvog efekta. Ako nije moglo topovima, ne može ni mikrofonima, sasvim sigurno. Onaj kome nije dobro u BiH, može da ide iz nje, ali ne može ništa uzeti – rekao je Silajdžić.

On je ocenio da su svi oni koji govore o dezintegracijama "van istorije". Dodikovu izjavu prilikom posete Sarajevu komentarisao je i generalni sekretar NATO-a Anders Fog Rasmusen. On je naveo da će alijansa podržati samo celovitu, a ne rascepkanu BiH pozvavši sve političare da prekinu s nacionalističkom retorikom.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here