Silvana Ljubišić koordinatorka programa “Zaželi”: Bolna istina o životu u našem Dvoru (VIDEO)

Banija Online
0
Privatna arhiva
Ekipa tima projekta "Zaželi" na terenu

Tim od 17 žena u programu za pomoć u kući starim i nemoćnim osobama kroz program “Zaželi”, samoinicijativno pored svog redovnog posla organizuju i prikupljaju donacije za pomoć osobama u potrebi na području opštine Dvor.

Ove humane žene, pored spremanja i osnovne brige, u kuće svojih štićenika donose vedrinu koja im olakšava težak život. Ni sneg i loše vreme ne predstavljaju im prepreku da ostvare svoj cilj i pomognu ljudima u nevolji koji ih željno dočekuju sa osmehom i suzama radosnicama na licu i koji ih doživljavaju kao svoje najrođenije.

Od 2018. godine do oktobra 2020. program je sprovodio Rehabilitacijski centar za stres i traumu da bi potom projekat za 2021. godinu podržala opština Majur i LAG (Lokalna akcijska grupa) “Una”. Time je obezbeđen neprekidan rad programa.

Na čelu tima je Silvana Ljubišić iz Dvora koja od 2011. godine samoinicijativno radi kao negovateljica sa starim, hronično obolelim i nepokretnim osobama.

Silvana Ljubišić već deceniju pomaže ljudima u nevolji

– Želim da pružim koliko je to moguće dostojanstven odlazak našim starim ljudima. Na žalost, podršku opštine Dvor nisam imala. Uspela sam zahvaljujući ljudima koji žele da pomognu i vide da je manjak socijalnih usluga zapavo nebriga vladajućih o starima. Moj rad, trud i solidarnost prepoznalo je i udruženje iz Zagreba, Rehabilitacijski centar za stres i traumu, tako da od 2018. godine radim kao lokalni koordinator u sektoru socijalnih usluga. Na terenu opštine Dvor imam 17 žena negovateljica i 140 korisnika kroz program Zaželi koji finansira EU iz Evropskog socijalnog fonda – priča Silvana za Banija Online.

Donacije, kako kaže, uglavnom prikuplja sama preko prijatelja, rodbine i drugih humanih ljudi, kako bi na bilo koji način osigurala pakete za korisnike. Potres je ostavio traga i na dvorskoj opštini.

– Što se tiče stanja nakon potresa, na žalost, oni žive ovako 30 godina. Mislim da je potres otkrio samo jednu tužnu i bolnu istinu života, bolesnih, starih i nemoćnih na čije su muke odgovorni zažmurili. Žao mi je ako sam previše iskrena, ali raditi na terenu i gledati ovo godinama istovremeno biti nemoćan kao i oni je jako teško. Potres je samo svetlo koje je otkrilo našu Baniju kakva je uistinu. Tužno je da su oni koji vladaju zapravo skrivali sve to godinama. Mladih je u Dvoru sve manje. Ostalo je ovo starosti tužne – kaže Silvana.

– Naš program je poseban jer sam spojila zdravstveno-socijalne usluge. Ja više težim palijativi (sveobuhvatna nega). Stručno usavršavanje za negovateljicu sa palijativnim pristupom sam završila 2016. godine. Ipak naš rad primete obrazovani i pametni ljudi koji nam daju podršku i guraju napred – optimistična je Silvana Ljubišić.

Dve su lokacije u Dvoru na koje mogu da se jave osobe kojima je potrebna odeća i obuća, Trg bana J. Jelačića 15. u prostorijama Udruge umirovljenika i na lokaciji ul. Mile B. Čađe preko puta autobuske stanice.

Pomoć stiže sa svih strana

“Kod kuće je najbolje”

O radu projekta “Zaželi” na teritoriji Općine Dvor snimljen je i dokumentarni film, u kome su gledaoci svedoci požrtvovanosti ovih humanih žena i stanja ovog zaboravljenog dela Banije.

Film je režirala Biljana Čakić, dobitnica brojnih nagrada, rođena 1967. godine u Vinkovcima. Snimatelj filma je Boris Krstinić, a montažu je radio Darko Bušnja. U filmu je korišćena muzika kompozitora Bojana Đurića, koju izvodi Etno grupa KUD Una iz Novog Grada. Film je producirao zagrebački Rehabilitacijski centar za stres i traumu.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here