Hadži Marko Vujičić
Velikani duhovnosti: Aleksej i Pavle

Još nije precizirana prva zvanična poseta novoizabranog srpskog patrijarha Porfirija Rusiji, ali sam uveren da će do nje uskoro doći čime će se još više učvrstiti bratske veze dve crkve i dva pravoslavna naroda. Ovo u razgovoru za “Vesti” ističe episkop moravički, vikar patrijarha srpskog i starešina Podvorja SPC u Moskvi, Antonije (Pantelić).

Vladika Antonije otkriva da su među prvima, neposredno posle izbora za 46. srpskog patrijarha, Porfiriju telefonom čestitali ruski patrijarh Kiril Drugi i mitropolit volokomalski Ilarion, predsednik Odeljenja za spoljne crkvene veze Moskovske patrijaršije.

– Ove čestitke su veoma obradovale patrijarha Porfirija jer su odraz velike podrške i ljubavi velikog slovenskog naroda, velike Rusije. Uveren sam da će njegova svetost, novoizabrani srpski patrijarh Porfirije, nastaviti bratske odnose koje srpski patrijarsi tradicionalno održavali s Ruskom crkvom, hodajući tim stazama, kojima su vekovima išli naš narod i ruski narod – ističe vladika Antonije i dodaje da razvijanju bratskih odnosa Srbije i Rusije umnogome doprinosi i aktuelni državni vrh Srbije na čelu sa predsednikom Aleksandrom Vučićem.

Lokacija za spomenik: Plato ispred Hrama Svetih apostola Petra i Pavla

– Srbija je danas zemlja koja posle svih teških događaja u svojoj istoriji beleži uspešan ekonomski rast, pre svega zahvaljujući naporima predsednika Aleksandra Vučića, koji uspostavlja opsežne međunarodne odnose, a posebno kad je reč o razvoju bratskih odnosa s Rusijom i Ruskom pravoslavnom crkvom – ističe episkop moravički Antonije.

Starešina Podvorja SPC u Moskvi je potvrdio pisanje nekih medija da bi, u zavisnosti od pandemije kovida 19, do kraja godine mogao da bude gotovo i jedan od najvećih simbola srpsko-ruskog prijateljstva – zajednički spomenik patrijarha Pavla i moskovskog patrijarha Alekseju Drugom.

– Svečano otvaranje planiramo za početak sledeće godine, kad naše Podvorje obeležava jubilej, 20-godišnjicu svog postojanja. Ova dva spomenika će se nalaziti ispred našeg hrama Svetih apostola Petra i Pavla u neposrednoj blizini Kremlja. Istovremeno će gledati u pravcu ckrve, ali i jedan prema drugom jer je reč o dva titana pravoslavne duhovnosti koji su bili ne samo na čelu srpske i ruske crkve, već i simboli bratske ljubavi naša dva slovenska naroda zahvaljujući kojima je i obnovljeno Podvorje SPC u Moskvi – kaže vladika Antonije, koji je inicijator celog projekta.

Vladika Antonije nam je ljubazno ustupio i fotografije – prve verzije spomenika patrijarhu Pavlu – idejno rešenje poznatog ruskog umetnika i velikog prijatelja Srba Nikolaja Nikolajeviča Pavlenka, člana Saveza umetnika Rusije, ali Međunarodne federacije slikara i dobitnik mnogih ruskih i inostranih priznanja.

Drugi spomenik, patrijarhu ruskom Alekseju Drugom, još je u izgradnji, ali će, kako ističe ovaj vladika, činiti skladnu celinu sa spomenikom patrijarhu Pavlu.

– Blaženopočivši patrijarh ruski Aleksej Drugi je ostavio veliki trag u istoriji našeg naroda. On je u najtežim vremenima, kad smo bili pogođeni ratom, u više navrata posećivao Srbiju i Republiku Srpsku, pružajući podršku Srbima s obe strane reke Drine. To isto je činio i blažene uspomene patrijarh srpski Pavle, tako da su obojica bili borci protiv rata i zalagali su se za mir u svetu. Podići spomenik samo jednom od njih predstavljalo bi istorijski propust, koji nikada ne bismo mogli nadoknaditi. Upravo time smo se vodili radeći na ovom projektu – zaključuje vladika Antonije.

Inicijator: Vladika Antonije

Spomenik od pola tone

Vladika Antonije ističe da će spomenik patrijarhu Pavlu biti težak oko 400 kilograma.

– Visina spomenika bez postolja je 175 santimetara, a težina oko 400 kilograma. Biće izgrađen od mesinga, a jedan deo se radi u Ukrajini – kaže episkop moravički i dodaje da je sav novac za ovaj projekat već prikupljen, i to donacijama ne samo Srba, već i u Rusa.