Simboli slobode

0

Povodom ovog velikog praznika kojim se obeležava Kosovski boj, ovogodišnji Vidovdan je i u znaku 100-godišnjice od početka Prvog svetskog rata i jednog od događaja koji se smatra označavanjem njegovog početka, Sarajevskog atentata.
Tako je i program ovogodišnje Vidovdanske akademije, koji je vodila Gordana Janičić, bio u znaku ova dva događaja i simbola slobode.

Ovogodišnju besedu održao je doktorant istorije na Bečkom univerzitetu Dejan Segić, poručivši da je Kosovski boj poraz sile i pobeda slobode. On je ukazao da ovogodišnji Vidovdan nosi i dužnost prisećanja na više stotina hiljada srpskih žrtava za vreme Prvog svetskog rata.

– Dužni smo da učinimo sve kao pojedinci i kao narod da njihova žrtva ne bude zaboravljena – poručio je Segić, završivši besedu nadom da će neki budući Vidovdan biti obeležen u srpskoj gimnaziji u Beču.

Hor crkve Vaskrsenja Hristovog u Beču izveo je više duhovnih pesama, a mali hor SPKD Prosvjeta sa svojim profesorkama Verom Simić i Jelenom Krstić oduševio publiku.

 

Biciklima u Beč

Specijalni gosti Vidovdanske akademije bili su biciklisti Dragan Veličković, Boban Jevremović i Miroslav Aksentijević. Oni su krenuli iz Kragujevca 20. juna u humanitarnu vožnju za poplavljene u Srbiji. Biciklisti su prešli 1.200 kilometara prošavši kroz Srbiju, Mađarsku, Slovačku i Češku noseći majice sa brojem 1003, na koji se pozivom donira pomoć poplavljenima.

Glumci Narodnog pozorišta Republike Srpske Aleksandar Stojković i Goran Jokić izveli su izabrane odlomke iz predstave "Sveti Georgije ubiva aždahu" Dušana Kovačevića. Birane su scene koje govore o herojstvu i želji da se izbegne rat, ali i očuva sloboda.

Ovom prilikom se obratio i Radomir Vučković, predsednik SPKD Prosvjeta iz Gacka, uputivši poziv dijaspori da održava kontakte sa maticom i čuva srpski jezik i kulturu.

 

Prikupljani prilozi

Vidovdanska akademija je imala i humanitarni karakter i na ulasku u salu bila je postavljena kutija za prikupljanje dobrovoljnih priloga za pomoć područjima u Srbiji i Republici Srpskoj koja su pretrpela velike štete od poplava.

Narodni guslar Momir – Moša Avdalović je izveo nekoliko narodnih pesama, a spletom srpskih melodija na klaviru i violini predstavila se studentkinja muzike u Beču Hristina Šušak. Vidovdanskoj akademiji je prisustvovalo sveštenstvo Srpske pravoslavne crkve u Beču, kao i predstavnici ambasada Srbije i Bosne i Hercegovine u Austriji.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here