Šimpanze snimile film za Bi Bi Si!

0

Majmuni su za svoj filmski poduhvat koristili posebno dizajnirane kamere koje su im dali primatolozi, a dokumentarac je sastavni deo naučnog istraživanja koje bi trebalo da otkrije kako šimpanze doživljavaju svet oko sebe i jedni druge.

 

Na britanskoj televiziji film će biti prikazan 27. januara ove godine.

 

Začetnica ideje je Betsi Herelko koja za svoj doktorski rad istražuje ponašanje primata.

 

U poslednjih 18 meseci ona je naučila grupu od 11 šimpanzi Zoološkog vrta u Edinburgu da se koriste kamerama.

 

Njihov kavez sa tri međusobno povezana vrta najveći je te vrste na svetu. Iako šimpanze pre nikada nisu bile uključene u istraživanja, pokazale su zanimanje za snimanje čim su im uređaji predstavljeni.

 

Ipak, u svom istraživanju Betsi se suočila sa dva ključna izazova.

 

Prvo je trebalo naučiti šimpanze da koriste dodirni ekran kako bi odabrali video koji ih zanima. Na taj način prikupljeni su podaci od njihovim interesima.

 

Drugi je bio upoznavanje sa kamerom opremljenom ekranom koji pokazuje šta se snima.

 

Šimpanze su u početku bile više zainteresovane jedne za druge nego za video tehnologiju, a dvojica kandidata za alfa mužjaka ometali su eksperiment.

 

Ali su ipak vremenom naučile da koriste kameru i gledaju snimke. Između ostalog, mogle su da gledaju i snimke sveta izvan njihovog staništa poput kuhinje u kojoj se priprema hrana za njih.

 

Stručnjaci smatraju kako majmuni nisu bili stvarno svesni da snimaju filmove, međutim, oni bi ipak, po prvi put u istoriji trebalo da nagoveste kako primati vide svet oko sebe.

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here