Sindikati: “Privremeno” smanjenje plata trajaće bar tri godine

0

Privremene mere srpske vlade trajaće najmanje tri godine
 

"Sindikat nije protiv mera štednje, ali ne selektivno, nego jednako za sve. Pokrenuti štrajkovi policije i prosvete su samo početak talasa nezadovoljstva i štrajkova zaposlenih u javnom sektoru", piše u zajedničkom saopštenju sindikata.

 

Saopštenje su potpisali Sindikat zaposlenih u pravosudnim organima
Srbije, Sindikat kulture Srbije, Sindikat zaposlenih u komunalno-stambenoj delatnosti Srbije, Sindikat zaposlenih u zdratvstvu i socijalnoj zaštiti Srbije, Sindikat obrazovanja Srbije i Sindikat uprave Srbije.

 

"Sav teret finansijske i ekonomske krize svaljuje se na leđa zaposlenih u javnom sektoru i penzionera. Istovremeno, vrši se rebalans budžeta u kojem se političkim strankama dodatno izdvaja još 650 miliona dinara a drugima se umanjuju već niske plate i zarade", naveli su sindikati u zajedničkom saopštenju.

 

Sindikati javnog sektora smatraju da bi se mnogo veći efekti postigli da je država uvela sivu ekonomiju u legalne tokove, jer se godišnje na sivom tržištu "obrne" 480 milijardi dinara.

 

Sindikati su istakli i da bi značajnije efekte dale mere poput povećane naplate nenaplaćenih poreza i doprinosa, posebno "tajkunskih preduzeća", jer nenaplaćeni dug po tom osnovu iznosi 50 milijardi dinara, zatim smanjenje izdvajanja za političke partije, smanjenje broja nepotrebnih agencija.

 

Mnogo veći efekti postigli bi se i prestankom nekontrolisanog političkog zapošljavanja u državnim organima i javnim službama i smanjivanjem plata direktora agencija i javnih preduzeća koji imaju "veće plate od premijerske", naveli su sindikati.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here