Pexels

Sindrom iritabilnog creva može da bude rezultat abdominalne infekcije koja izaziva alergijski odgovor, piše “The New England Journal of Medicine”.

Primećeno je da gastrointestinalne infekcije često prouzrokuju bol u stomaku nakon jela i kod dece i kod odraslih, a za mnoge je frustrirajuće što im nije dijagnostikovan sindrom iritabilnog creva.

– Kliničari često imaju utisak da je bolest umišljena – kaže dr Mark E. Rotenberg sa odeljenja za alergiju i imunologiju u medicinskom centru dečje bolnice Sinsinati.

Trenutna teorija ukazuje na to sa osobe sa sindromom iritabilnog creva imaju bolove u stomaku tokom svakodnevnih aktivnosti jer su im crevni nervi osetljiviji u poređenju sa onima koji nemaju sindrom, ali u vreme emocionalnog i fizičkog stresa, kao što je gastrointestinalna infekcija, ovi simptomi jačaju zbog načina na koji se nervni signali obrađuju u mozgu, navodi se u članku.

– Stres menja i može da pogorša fiziologiju osnovne bolesti, ali nije uzrok sindroma iritabilnog creva – ističe dr Rotenberg.

Međutim, nova studija, koju su na miševima sproveli Agilera-Lizaraga i saradnici, otkrila je da gastrointestinalna bakterijska infekcija razbija zaštitnu sluznicu debelog creva, čineći ga osetljivijim na alergene hrane koji mogu da prodru u sluznicu, izazivajući alergijski odgovor.

Ipak, studija je ograničena je rezultati sprovedeni na miševima ne mogu da se upoređuju sa onima sprovedenim na ljudima.

– Iako bi mnogo toga još trebalo da se razjasni, noviji podaci podupiru hipotezu da uobičajene gastrointestinalne bolesti, kao što su sindrom iritabilnog creva i funkcionalna bol u stomaku, mogu da budu alergijski poremećaji prouzrokovani hranom – zaključio je dr Rotenberg.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here